Lelystad

Voorjaarsweekend Tuinplezier: Tuinieren op een postzegel

Een kleine tuin kan je met relatief weinig tijd en geld al leuk maken. Zo draag je bij aan vergroening en biodiversiteit van jouw eigen leefomgeving. De straat ziet er zoveel vriendelijker uit met een geveltuintje; zelfs een enkele klimplant kan het straatbeeld volledig veranderen. In het jaarlijkse Voorjaarsweekend Tuinplezier in Utrecht staan deze keer kleine tuinen centraal.

Je kunt een groene oase maken van jouw postzegel van enkele vierkante meters, zoals jouw balkon, dakterras of naast jouw voordeur. Maar welke planten kies je om het hele jaar rond iets moois te hebben? De uitdagingen van een kleine tuin bespreken we op zaterdag 23 en zondag 24 maart 2024. Ontwerpers, hoveniers en plantenexperts staan dan klaar om hun kennis met jou te delen. 

Programma
Twee dagen lang kan je inspiratie en kennis halen in het afwisselende programma met lezingen en workshops over de ontwerpprincipes van een kleine tuin. Verken nu de mogelijkheden van een gevel-, balkon- of daktuin om dit jaar de inrichting ervan op een duurzame manier aan te pakken. Op de plantenmarkt bieden kwekers hun planten aan die geschikt zijn voor jouw kleine tuin. Naast de mogelijkheid om korte rondleidingen te volgen heb je ook vrije toegang tot de Botanische Tuinen.

Speeddaten met tuinontwerpers
Heb je een tuin/balkon/daktuintje dat kleiner is dan ongeveer 20 m2? En wil je tips voor jouw eigen postzegel? Dan kan je speeddaten met tuinontwerpers. Neem wat foto’s en een schetsje mee en je krijgt praktisch advies, op maat, voor optimaal gebruik van jouw tuin.

Inspiratiebron
In de Rotstuin van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn verschillende biotopen of milieus te vinden. Hier tref je droge, zonnige hellingen aan, evenals een vochtige beekoever. Wat soortenrijkdom en oppervlakte betreft, is het één van de grootste rotstuinen van Europa. Kortom: een grote inspiratiebron voor de aanleg van jouw eigen kleine tuin.

Voorjaarsweekend Tuinplezier
Datum en tijden: zaterdag 23 maart en zondag 24 maart van 10 tot 16.30 uur
Locatie: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Budapestlaan 17, Utrecht
Entreeprijs: € 10,-- per persoon inclusief toegang tot de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Meer informatie: www.uu.nl/botanischetuinen/voorjaarsweekend
 

De organisatie van de Voorjaarsmarkt Tuinplezier is een samenwerking van Groei & Bloei-Rayon Utrecht en de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht.