Lelystad

Arboteum in Kalmthout een verslag van Petra Becker

 

Beste G&Bers,

Op het eerder door mij aanbevolen treintraject naar Kalmthout bleek er op zo. 16 april wel sprake van spoorpech. I.v.m. werkzaamheden bij Voorschoten - door het ongeluk met een bouwkraan van 4 april - mocht men nu zonder toeslag gebruikmaken van de IC direct tussen Schiphol en Rotterdam. Dit betekende dat je op weg naar Kalmthout wel één keer vaker moest overstappen, maar dat de totale reistijd dezelfde bleef.

Nadat ik de Plantendag Kalmthout bij jullie onder de aandacht had gebracht, dacht ik dat ik dan ook maar daarnaartoe moest. Blijkbaar was ik echter de enige vanuit Lelystad. Anders in Kalmthout: Er waren veel bezoekers hierop afgekomen, met de trein, met bussen, met de auto. Er reed zelfs een shuttlebusje tussen de parkeerplaats en het Arboretum. Voor gekochte plantjes waren kruiwagens en plantencrèches op het terrein beschikbaar.

De Plantendag Kalmthout is de oudste plantenbeurs van België: Verreweg de meeste telers die hier planten verkopen zijn Belgische bedrijfjes. Maar er waren ook een paar Duitse en Nederlandse kwekerijen aanwezig met bijzondere, nieuwe en zeldzame tuinplanten. De Plantendag zelf is een pure plantenbeurs. Er worden geen andere tuinbenodigdheden aangeboden. (Wel vond er op 16 april nog een gezellige garageverkoop plaats rondom het stationsgebied Kalmthout, met enkele afgezette straten en stands van omwonenden.)

In het Arboretum werd naast de plantenmarkt om het uur een rondleiding aangeboden met uitleg over hun bijzondere planten (bv. schubwortel). Kinderen konden een Paasspeurtocht doen met beloninkjes achteraf. Twee horecagebouwen en de winkel van het Arboretum waren ook open en werden druk bezocht.

Voor wie het nu gemist heeft, de volgende Plantendag Kalmthout vindt in het najaar plaats.

 

Met groene groeten,

Petra