Lelystad

Verslag excursie naar Tuinfleur en Tuingoed Foltz in Groningen

Normaal gesproken gaan we met een dagexcursie met eigen vervoer, maar het bestuur ving toch regelmatig signalen op van de leden dat ze niet graag ver willen rijden met de auto. Dus hebben we een gokje gewaagd en een bus besteld. Dit heeft heel goed uitgepakt (genoeg deelnemers voor de excursie) en we vertrokken 20 juli met een groep van 34 personen op weg naar Groningen met de bus. Wel waren we een beetje bezorgd over het weer; er was namelijk regen voorspeld.

 

De reis naar Tuinfleur vloog voorbij. We werden ontvangen met koffie en appelgebak. Waarna we konden rondlopen door de geweldig mooie tuin met heel veel bijzondere planten, struiken en bomen. We zagen de verschillende tuinkamers, waarvan kamers met prachtig gekleurde borders, een grote vijvertuin, een schaduwtuin, een varen- en hostatuin met 600 soorten hosta’s en jawel, nauwelijks een gaatje in het blad te zien hè. Zouden er geen slakken in Groningen wonen? Helemaal aan het eind van al die tuinen kon je de dijk op lopen en had je een wijds uitzicht op het Oldambtmeer. Na al dit moois konden we smullen van het lunchbuffet dat ontzettend goed verzorgd was. Van Groningse mosterdsoep, kroketten tot fruitsalade, er was meer dan genoeg van alles en het smaakte ons prima. Ondertussen was het flink aan het regenen, maar er was voldoende plek onder overkappingen zodat we daar helemaal geen last van hadden.

 

Op naar Tuingoed Foltz. Het regende nog steeds. We kregen bij aankomst een korte lezing van Marco van Noort kweker uit Warmond over Echinacea’s. Hij had net een lezing gehouden maar deed het voor ons nog eens dunnetjes over. Wisten jullie dat de Echinacea een verwende plant is? Wil vochtige voeten, niet te nat en heel veel zon op zijn hoed. Vandaar zijn naam Zonnehoed natuurlijk. En belangrijk: na twee jaar moet je de jonge delen er af halen en opnieuw uitplanten anders raak je de plant kwijt.

 

Na de Echinacea-presentatie konden een kijkje nemen in de grote showtuin en/of op de kwekerij. Uiteraard hebben we mooie planten ingeslagen, want we konden veel meenemen in de bus. Het was soms lastig kiezen uit het enorme assortiment, wat een mooie kwekerij! Maar het is iedereen gelukt om een keuze te maken, er stonden op de terugweg aardig wat zakjes met planten in het laadruim.

 

Als afsluiting thee met home-made gebak. Erg lekker! Rond vier uur konden we bij chauffeur Tom instappen die ons weer veilig naar Lelystad bracht. Ik geloof dat er wel een paar luikjes dicht gingen onderweg…..

 

Al met al was het een heerlijk relaxte dag. Het merendeel van de deelnemers vond een excursie per bus absoluut voor herhaling vatbaar!

 

Marion Kamsteeg