Lelystad

‘Maak kennis met… Silvia Goosen van ’t Pandje”

 

 

De kennismaking met Silvia en Patrick Goosen van ’t Pandje, naaimachinespeciaalzaak aan de Snijdersstraat in het Lelycentre, werd een leuke ervaring. Als je er binnenkomt om een klosje garen te kopen kijk je toch minder om je heen dan wanneer een interview de reden is van het bezoek. En wat valt er veel te zien! Maar daarover later.

 

’t Pandje bestaat al 38 jaar en na de start in de Rode Klif is de huidige locatie de vierde plek in het Lelycentre. Een prachtige grote zaak, waar klanten uit heel Flevoland en van verder komen, zelfs vaste klanten die Lelystad hebben verlaten komen nog steeds in de winkel.

Silvia was als 14-jarige al betrokken bij de zaak van haar ouders. Het vak trok haar aan en ze ging de opleiding volgen. Later kwam Patrick er ‘door de liefde’ bij. Zijn kennis en werk in de richting van metaalbewerking zette hij om in de passie voor het repareren en onderhouden van naaimachines. Samen zetten ze de zaak voort. En hoe, want de kleine winkel van toen onderging een enorme uitbreiding en werd een begrip in Lelystad.

 

Een grote wand met naaimachines, maar ook lockmachines en borduurmachines laat zien hoeveel verschillende machines er te koop zijn. Bij aankoop van de naaimachine volgt een demonstratie en begeleiding en na de aanschaf een les. Vragen mogen daarna altijd worden gesteld en service wordt verleend in de vorm van onderhoud. Want dat is wat mensen zich niet realiseren: ook een naaimachine heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren.

 

Op mijn vraag: Wie zijn jullie klanten, want het naaien van kleding is in tegenstelling tot vroeger lang niet meer zo lonend, immers er is een groot aanbod aan goedkope kleding.

Het antwoord is verrassend: jong en oud zijn in coronatijd achter de naaimachine gaan zitten en anderen hebben de draad weer opgepakt, zelfs de naaischolen lopen vol. Verder zijn er in de klantenkring creatieve quiltsters, tassen- kleding- en interieurmakers maar ook klanten voor het verstelwerk. Maar, zo zeggen ze, er is inderdaad een verloop van ‘must naar hobby.’ Creativiteit is een steeds grotere rol gaan spelen.

Dat is ook wat ik bij een rondje door de winkel heb gezien: behalve een grote keuze aan stoffen en enorm veel fournituren zijn er veel hobbymatige materialen. Een grote collectie quilt- en patchworkstoffen, vilt, borduurzijde, wol en katoen voor het breien en haken, houten kralen, vulling voor kussens, zelfs textielverf. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te koop. In de winkel worden cursussen gegeven in o.a. allerlei technieken van patchwork en quilten, het samenvoegen van verschillende stoffen in echte kunstwerken, wat momenteel heel populair is.

 

De ervaring die ik zelf een paar weken geleden had wil ik niet onvermeld laten. Ik tobde al heel lang met de naaimachine, die ik via een vriendin had nadat de mijne de geest had gegeven. Wat kun je daar radeloos van worden. Maar ja, niet gekocht bij ’t Pandje. Toch maar gebeld en met de ‘patiënt’ er naartoe. Patrick had het euvel snel gevonden, het was maar een kleinigheid, waardoor er geen mooi naaiwerk uit de machine kwam. Opgelucht, zonder kosten (service van de zaak) en met een klos garen op de machine vertrok ik. Wat een klantvriendelijkheid!

Na een paar foto’s te hebben genomen vertrok ik nu ook, maar wel met het gevoel: laten we er door onze aankopen met elkaar voor zorgen dat ’t Pandje nog lang in het Lelycentre zal blijven!