Lelystad

Skimmia het vier seizoenen wonder

 

Waarschijnlijk kennen de meeste tuinliefhebbers wel de Skimmia.
Dit is een zeer geliefde plant, vooral vanwege de opvallende bloemen en bessen.
Deze plant kan goed tegen kou en kleurt mooi mee met de seizoenen.
Wanneer je de blaadjes van deze plant kneust dan ruik je een Citrus geur, hij hoort dan ook bij de Rutaceae , de Wijnruitfamilie waar ook onze Citrus planten deel van uitmaken.
De bessen van de Skimmia blijven er lang aanzitten en verspreiden een subtiele zoete geur.
Vogels en andere kleine tuindieren zijn geen liefhebber van de Skimmia bessen, voor ons een groot voordeel want dan kunnen wij er extra lang van genieten.
De struik houdt van een plek in de halfschaduw of schaduw maar heeft evengoed wel licht nodig.
Als de grond humusrijk,  vochthoudend en licht zuur is, dan zal je zien hoe lang en prachtig hij bloeit. Het blad van de Skimmia is glimmend groen en nu in de herfst verkleuren de bessen prachtig.
Deze zijn ook leuk te gebruiken in bloemstukjes, blijven lang mooi en zijn zeer decoratief.
Er zijn veel soorten Skimmia’s bijvoorbeeld: Skimmia JaponicaVeitchii’-middelgrote heester met een compacte groeiwijze.
De vrouwelijke plant bloeit met geurende roomwitte bloemen gevolgd door dikke trossen vuurrode bessen. Deze kun je het beste combineren met een mannelijke plant, deSkimmia Japonica ‘Rubella’.
Skimmia ‘Reevesiana’: deze plant blijft mooi laag en is tweeslachtig en bloeit vanaf april met witte bloemen, ook zonder mannelijke struik in de buurt verschijnen er rode bessen.
Skimmia ‘Red Berry Bee: is een nieuwe variëteit en heeft bijzondere donkere grote bessen en samen maken ze volle dichte trossen die lang aan de plant blijven zitten.
Skimmia Japonica ‘Rubella’ die ik al eerder noemde bloeit van september tot en met maart met prachtige rode bloemtrossen en daarna nog in april en mei met crème witte bloemen.

Dit zijn maar een paar van de vele soorten, in het wild groeit de Skimmia in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya.
De tuinversie is echter ontstaan in een Nederlandse kas.
Elke soort heeft zijn eigen charme en verrichten wonderen voor iedere tuin of balkon.

Joke Meijer