Lelystad

'Maak kennis met ... Marja Hilberink van Het Tuinhuis

 

Het leek ons een leuk idee om onze adverteerders een platform te geven in het Lelyblad, om iets over hun bedrijf te vertellen. Voor het eerste 'Maak kennis met ...' interview is Sanne naar 'Het Tuinhuis' op de Groene Velden gegaan.

 

Al twintig jaar (vanaf 27 november 1999) runt Marja Hilberink haar winkel Het Tuinhuis op de Groene Velden 31. Als echte 'concept store' staan de vrolijke kerstengeltjes, de metalen kaarsenhouders, het Scandinavische keukengerei en de frisse kamerplanten tussen het houten kinderspeelgoed en de kleurrijke kleding. Elk hoekje verrast je opnieuw als je door de winkel loopt; niet alleen visueel vanwege de verschillende spulletjes, maar ook vanwege de bijpassende geuren, geluiden en textuur. ''Mensen kunnen hier wat beleven”, zegt Marja. ''Ze proeven de sfeer, gebruiken al hun zintuigen en zijn echt even weg. Daarvoor komen ze hier.”

 

Naast huis en tuindecoraties verkoopt eigenaar Marja Hilberink kamerplanten en vaste en éénjarige buitenplanten. ''De opzet is altijd geweest om iets groens ervan te maken met showtuin buiten en kamerplanten en groendecoraties binnen.” Om de winkel heen hangen de bomen en struiken vol kunst en vliegwerk. Binnen wordt je verleid om telkens weer wat dichterbij te gaan kijken wat er allemaal om je heen staat. Overal is goed over na gedacht in haar verkoopteam. Ze houden van brainstormen en creatief bezig zijn.

 

Dit komt ook tot uiting in de vele workshops die zowel overdag als 's avonds plaatsvinden in de ruimte die Marja zo'n vijf jaar na de opening van haar winkel er bij heeft gebouwd. ''Op dit moment maken we veel kerststukjes tijdens de workshops”, vertelt ze enthousiast. ''Maar later gaan we over op vogelvoeders en in het voorjaar verzinnen we originele plantenrekken en  bloemenkussens.” Tuinliefhebbers kunnen ook tuinkruiden laten rijden op kisten met wieltjes of aan de muur hangen in een kunstwerk van bloembollen, hout en metaal. Kinderen kunnen hun partijtje in Het Tuinhuis vieren en hun eigen wandrekje, insectenhotel of dromenvanger bedenken en in elkaar zetten.

De workshopruimte biedt zo veel verschillende materialen, van schelpen en stof tot mos en hout, je kunt het zo gek niet bedenken of het is aanwezig. Wel koopt Marja zoveel mogelijk fair trade en lokaal in, en gebruikt ze waar mogelijk natuurlijke materialen. Haar stijl is veelal landelijk, maar tegenwoordig ook Scandinavisch.

De workshops lopen ontzettend goed; vooral rond de kerst. ''Mensen willen graag gezellig samen wat doen”, zegt Marja. ''Vroeger gingen ze winkelen, maar nu kopen ze veel via internet. Wij bieden hier de mogelijkheid om zowel klein en knus te winkelen als iets samen te beleven tijdens een workshop.”