Lelystad

Hollandse Hout

Doreen licht haar tuin graag toe en vertelt : “Onze tuin op het Hollandse Hout hebben wij in de Coronatijd gemaakt. Wij hebben eerst een schets laten maken door tuinarchitect Jaqueline Volker en deze vervolgens laten uitwerken samen met een beplantingsplan. Met het oog op de toekomst wilden wij een wat onderhoudsvriendelijker tuin. Eentje met wat zitjes, een waterornament en een overkapping. Al deze elementen zijn in het tuinontwerp meegenomen.

Voor de beplanting hebben wij een beplantingsplan laten opstellen. De beplanting bestaat voornamelijk uit grassen en paars bloeiende planten. Ik heb zelf al die planten op basis van het beplantingsplan erin gezet. Inmiddels zijn er hier en daar wat planten verdwenen en heb ik andere soorten bijgezet. Mijn man heeft al het grove werk  gedaan. Alleen de bestrating is uitbesteed. Al met al was het een pittige klus. 

Mijn man en ik zijn zeer tevreden met het resultaat.  Wij laten op 22 juni graag het resultaat van ons werk aan jullie zien”. Iedereen is welkom tussen 19.00 en 21.00 uur aan de Hollandse Hout 

de Zoom

De tuinen van Zoom 

Deze tuinen hebben iets bijzonders. De tuin aan de Zoom  bestaat feitelijk uit drie delen: de tuin van Henk Timmerman, die van zijn buurvrouw  en een strook langs het wandelpad van het Gelderse Diep. De buurvrouw is op leeftijd en Henk heeft haar tuin aangelegd en onderhoudt deze. Met haar toestemming is haar tuin bij die van Henk getrokken, zodat de tuinen nu een mooi geheel vormen. De strook langs het wandelpad heeft Henk samen met buurtbewoners ingericht als openbare tuin. Als je de tuinen zou moeten omschrijven, dan komt ‘cottage tuin’ dicht in de buurt. Zo’n cottage tuin heeft een niet al te strak of formeel ontwerp, met vooral veel vaste planten, kuipplanten en ruimte voor wilde planten als dagkoekoeksbloem, duizendblad, moederkruid, papavers en borago.

Henk vertelt “als iets nieuws verschijnt dat welkom is, dan krijgt het van mij een kans. Daardoor is de tuin elk jaar weer anders. In het voorjaar is mijn tuin een klein Keukenhof, waarna de vaste planten en eenjarigen het overnemen. Dit jaar zijn er weer wat nieuwe wilde planten, deels aangeplant en deels aangewaaid. Echte blikvangers in mijn tuin zijn een grote fluweelhortensia (Hydrangea aspera), klimrozen ‘Zéphirine Drouhin’ en ‘Guirlande d’Amour’, tuinfuchsia’s en een schaduwhoekje met varens en geraniums”..

Henk hoopt dat dit jaar eindelijk de spectaculaire Reuzenvenkel (Ferula communis) bloeit. Die heeft hij opgekweekt uit zaad dat hij jaren geleden meenam van het Griekse eiland Patmos!

Kortom; een bijzondere tuin en door zijn gedeeltelijk openbare karakter een fraaie aanwinst voor de buurt. De tuin is 22 juni vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur te bezoeken. 

Leuk om te weten

Sinds kort is er een plantenruil-kastje  “Trek je Stekje”. Het kastje is te vinden op het speelplaatsje tegenover Zoom . Neem uw eigen stekjes, zaden en planten mee en ruil ze voor iets anders!