Lelystad

De opentuindagen zijn alweer voorbij

 

Zo midden juli kijken we terug op de goed bezochte opentuindagen. 4 mooie locaties met karaktervolle tuinen met een eigen sfeer. Het weer was wat wisselvallig van fris tot regenachtig. Dat weerhield de bezoekers niet om de tuinen te bezoeken. Ondanks het natte en koude voorjaar en de droge zomerperiode was er toch veel moois te zien.

Dit jaar betrof het 3 tuinen in het Hollandse Hout en een ensemble van 2 tuinen met aansluitend een fraaie inrichting van het geadopteerde openbare groen in de Zoom.

Het is toevallig dat 2 tuinen in het Hollandse Hout ontworpen zijn door Jikke Hamerpagt van Locus Flevum. Deze tuinen kennen een meer formele tuin opzet met strakke belijningen met bijzondere ornamenten, zoals een 45 jaar oude kurkeik (rechtstreeks vanuit Italië geïmporteerd) een fraaie strakke vijver van cortenstaal met beplanting als haagbeuk, buxusornamenten en kleurrijke bloemen.

De tuin met de kurkeik grenst via aflopende terrassen en een botenhuis aan het Bovenwater. Deze tuin heeft vooral veel grassoorten die het formele en strakke karakter van de tuin zijn uitstraling geven.

De 3e tuin in het Hollandse Hout is qua karakter een mooie combi van strakke belijning van de borders en bloemen in roze, paars en witte tinten. Een fraaie begroeide pergola (moet nog gaan bloeien) zorgt voor schaduw op warme dagen.

De tuinen in de Zoom doen denken aan de Engelse cottage tuinen. Kleurrijke borders met bloeiende planten, fraaie combinaties van bladgroen en hoog opgaande struiken en klimmers. Door potten en containers te vullen met eenjarige planten zijn open ruimtes tussen de planten mooi opgevuld. Zijn planten uitgebloeid dan kunnen zij makkelijk vervangen worden. Zo blijft de tuin aantrekkelijk tot de winterperiode.

Kortom: ondanks het natte voorjaar en de droge aanloop naar de zomer waren de tuinen meer dan de moeite waard om te bezoeken. De bezoekers hebben dan ook genoten. Mede namens hen bedanken wij de tuineigenaren voor het openstellen van hun tuinen en het gastvrije onthaal.