Lelystad

Verslag Excursie Flevo Flora

Verslag Excursie en vrijwilligersuitje naar FlevoFlora op 11 januari 2020

Zo’n 30 belangstellenden verzamelden zich in Lelystad om samen naar Kwekerij FlevoFlora in Marknesse te rijden. Het bedrijf specialiseert zich in het kweken en veredelen van onder andere Helleborus.

Daar werden we ontvangen door Dirk van Diepen en zijn vader met een kopje koffie of thee. Al genietend hoorden wij over de geschiedenis van het bedrijf en wat zij doen om de plantensoort te veredelen en vermeerderen. De Heleborus is in twee groepen te verdelen: de kerstrozen en de lenterozen. De indeling verwijst naar de bloeitijd. Binnen de groepen vind je verschillende soorten. Bij het veredelen streeft men vooral naar het verlengen van de bloeiperiode van het assortiment in combinatie met de productie van stevige, grote planten. Ze veredelen via de natuurlijke methode van kruisen en opkweken; er komt geen genetische manipulatie aan te pas. Het vermeerderen vindt grotendeels elders plaats; het vermeerderen van niet-vruchtbare planten via weefselkweek is een precies werkje dat onder laboratoriumachtige omstandigheden moet plaatsvinden. De zaailingen en weefselkweekplantjes worden in turfpotjes aangeleverd en verder opgekweekt in de kassen.  

Na de koffie werden we in 2 groepen gesplitst. We kregen een kijkje in de “kraamkamer”; hier werden met uiterste precisie de meeldraden uit de verschillende bloemen geknipt om zelfbevruchting te voorkomen. Na zaadzetting worden de bloemen ingepakt zodat geen zaad verloren gaat. Van de zaailingen wordt nauwkeurig bijgehouden wie de ouders zijn om succesvolle kruisingen te kunnen herhalen. Natuurlijk gaan alleen de sterkste planten door naar de volgende ronde. Er gaat dus een heel intensief proces aan vooraf voordat de consument de Helleborus kan aanschaffen bij de diverse tuincentra.

Daarna ging de rondleiding verder door de kassen langs de verschillende soorten. Kas na kas met planten in allerlei soorten en maten, met grote of kleine bloemen in de prachtigste kleuren. Normaal doet FlevoFlora niet aan particulier verkoop maar voor ons werd een uitzondering gemaakt. Er waren ook bijzondere planten te krijgen, oude maar nog gezonde moerplanten, exemplaren die de selectie net niet gehaald hadden, etc.  Er werd gretig ingekocht.

Rond half 1 werden we verwacht in het Wapen van Ens voor een koffietafel met verschillende luxe belegde broodjes. Daar was ook gelegenheid om even bij te kletsen en na te tafelen. Heerlijk !!!

 

Al met al een zeer geslaagd uitje.