Lelystad

Plant van het seizoen: De Rhododendron

 

 

Ben je een liefhebber van een enorme bloemenpracht in je tuin denk dan eens aan de Rhododendron. De bloeitijd ligt ergens tussen begin april en eind juni, en gemiddeld bloeien Rhododendrons vier weken.

Dus na een grauwe winter wanneer je behoefte hebt aan kleur in je tuin dan is het elk jaar opnieuw een feestje als ze zo vroeg staan te bloeien.  Rhododendron is een geslacht van 600 tot 1000 soorten in de heidefamilie (Ericaceae) Dit omvangrijke geslacht is onderverdeeld in een aantal ondergeslachten, waaronder ook de Azalea. De hoofdconcentratie van verschillende soorten wordt aangetroffen in het Chinese deel van de Himalaya. Verschillende soorten zijn inheems in Noord Amerika en enkele in Europa.

Ook zijn er een aantal tropische Rhododendron-soorten inheems in het gebied van Nepal tot Noord Australië.

In Europa komen een beperkt aantal soorten voor.

Rhododendrons zijn geliefd als sierplanten in tuinen en parken, mede omdat ze goed winterhard zijn en groenblijvend.

Plant ze in zure, luchtige grond en let erop dat je ze niet te diep zet,  want veel soorten hebben hun wortels vrij dicht aan de oppervlakte en bij te diep planten,  krijgen de wortels onvoldoende lucht. De standplaats kan zowel in de zon als in de schaduw zijn, maar dan wel het liefst een beetje gefilterd zonlicht. Ze mogen niet te droog staan,  maar zeker ook niet te nat,  dus zorg ervoor dat overtollig water weg kan. Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen er voorzichtig uitdraaien, dit bevordert de bloei voor het jaar daarop.

Een Rhododendron kan wel tot tweehonderd jaar oud worden, en hoewel het trage groeiers zijn, ze groeien maximaal 20 tot 30 centimeter per jaar, blijven ze wel doorgroeien. Bepaalde soorten kunnen wel tot 5 meter hoog worden.

Let wel op dat honden en katten in de tuin er niet per ongeluk van eten,  want de planten zijn giftig.

‘Rhodos’ betekent roos en ‘dendron’ staat voor boom. Letterlijk vertaald is het dus een rozenboom. Nu zijn de bloemen van de Rhododendron geen rozen,  maar de naam is passend voor zijn  schoonheid. Door verschillende soorten te combineren in je tuin heb je maandenlang een bloemenpracht aangezien ze diverse bloeitijden hebben. Eén soort bij mij in de tuin bloeide dit jaar al vanaf de laatste week van maart zeer uitbundig, dit is de ‘ Christmas Cheer’ en heeft prachtige zachtroze bloemen waardoor het lijkt of je hele tuin oplicht. Wanneer de Rhododendron op de juiste standplaats staat met de juiste zure ondergrond,  is het een oersterke plant waar je weinig omkijken naar hebt. De bloemen schitteren in vele kleuren, van paars, roze, wit, lila, oranje, geel tot alle tinten rood.

Een aanrader en prachtige blikvanger in je tuin waaraan je veel jaren plezier beleeft.

 

Joke Meijer