Lelystad

Terugblik demonstratie plantenvermeerdering door Brian Kabbes op 23 maart 2022

 

Op onze nieuwe locatie namelijk in Theater Posa hebben we geboeid geluisterd naar de uitleg van  Brian Kabbes over plantenvermeerdering.

Veel technieken werden voorgedaan zoals stekken, scheuren en afleggen. Bij deze technieken ontstaan exacte kopieƫn van de moederplant. Bij zaaien echter, zo vertelde hij ,ontstaan er nieuwe planten met unieke kenmerken.

Brian gebruikt om te zaaien altijd vierkante potten van 12 cm die hij helemaal vult met biologische potgrond en dan drukt hij de aarde aan met de onderkant van een tweede pot van 12 cm. Vervolgens drukt hij zijn duimen in de hoeken van de pot om de lucht er uit te krijgen en vult het daarna weer op met de aarde. Zo voorkom je dat de aarde krimpt en snel uitdroogt waardoor het water dan meteen uit de pot loopt bij het gieten.  Dan vult hij de pot na het inzaaien met een dun laagje aquariumgrind zodat de zaden goed bedekt zijn. Het grind  heeft de eigenschap om vocht vast te houden en toch licht door te laten.

Deze methode lukt gegarandeerd en zelf zaait hij al jaren met veel succes. Het is leuk,  leerzaam en de moeite waard om dit te gaan uitproberen. Deze kweker had ook nog mooie jonge planten meegenomen die we konden aanschaffen tegen een redelijke prijs en met uitgebreide beschrijving.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond en het was gezellig om elkaar weer te zien.

Joke Meijer