Lelystad

Busreis naar "de Luie Tuinman" en tuinen van Mien Ruys

Op 25 juni was het zover, het dagje uit waar we ons allemaal op hadden verheugd.

Gezellig met elkaar reizen per bus en alleen maar genieten van al het moois wat we aangeboden kregen. Deze dag was geheel verzorgd en wat lekker om zo verwend te worden.

Bij de eerste tuin’De Luie Tuinman’ in Ruinen werden we gastvrij onthaald met koffie/thee en heerlijke appeltaart.

Het valt gelijk op hoe fantastisch kleurrijk deze omgeving is. Prachtige fleurige plantenpotten omringen het grote terras en waar je ook kijkt is het een en al gezelligheid.

Na een hartelijke welkom door de eigenaren en uitleg over de tuinen mochten we deze gaan bekijken. Deze tuinen zijn vanaf 2008 geopend en bestaan uit zo’n 25 verschillende tuinen.

Van zonnetuin, bloemenweide, moestuin of regenboogtuin tot schattige prieeltjes met engeltjes. Purperen borders, een wit-grijze tuin en een prachtige platanen tuin om er maar een paar te noemen, je raakt niet uitgekeken!

De tuinen sluiten mooi bij het bos in de omgeving aan.

Na het bekijken van al dit moois kregen we best wel trek en daar was rekening mee gehouden. We konden onze ervaringen met elkaar uitwisselen onder het genot van een heerlijke lunch van soep en broodjes.

Ook een bezoek daarna aan het leuke winkeltje mocht niet uitblijven, allerlei ongewone spullen uit alle windstreken waaronder stoffen uit Afrika en zeep uit Frankrijk,  gietijzer uit China en derde-hands spullen uit Nederland.

Was je enthousiast geworden over de planten die je gezien had in de tuinen dan was er een mogelijkheid om deze aan te schaffen uit eigen kwekerij, met daarbij advies over de beste standplaats en eigenaardigheden van deze planten. ‘De Luie Tuinman ‘ tuiniert zoveel mogelijk met de natuur, geen afgemeten strakke lijnen maar speels en weelderig, veel kleur en gezelligheid.

Deze tuin heeft ons zeker geïnspireerd en was zeer de moeite waard!

Daarvandaan vervolgden we onze busreis want er stond nog een tweede tuin op het programma: De Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart.

De ontwerpen van Mien Ruys onderscheiden zich door eenvoud en helderheid.

Mien Ruys zocht naar de essentie van de ruimte en de mogelijkheden van een plek, een eenvoudig functionele indeling met een losse natuurlijke beplanting.

De Tuinen Mien Ruys zijn proeftuinen, ze heeft veel geëxperimenteerd met planten, materialen en vormgeving.

Karakteristiek zijn onder andere het royale gebruik van spoorbielzen in de tuinen.

Veel van haar tuinen zijn inmiddels een rijksmonument. We konden daar 30 inspirerende tuinen bekijken, het levenswerk van deze wereldberoemde tuinarchitect van de 20e eeuw. Er was opvallend veel kunst in de tuinen; door het jaar heen zijn er verschillende exposities.

Deze tuinen zijn weer een heel andere beleving dan die van’ De Luie Tuinman’ eerder op de dag. Voor ieder wat wils, het is een persoonlijke beleving wat je meer aanspreekt, de eerste tuin vooral heel weelderig, kleurrijk en gezellig en de Tuinen van Mien Ruys een groene oase met een prachtig lijnenspel, bijzondere beplanting en rust. Leuk om deze verschillen te kunnen zien.

Na het koffie/thee moment in de middag gingen we voldaan en geïnspireerd terug naar huis met de bus. Wat was het een heerlijke dag!

 

Joke Meijer