De tuin is in 2013 door mijzelf aangelegd naar eigen idee. Ik vind het belangrijk dat de tuin een geheel vormt met het Bultpark. Een prachtige plek, vroeger stond hier de Maranatha basisschool. Vandaar dat deze 13 huizen nog maar veertien jaar oud zijn. Mijn grote trots is de bontbladerige tulpenboom, de tulipifera. Te zien op de foto achterin rechts.
Thérèse van den Berg-Smit
Zoom-tuinen (Zoom 15-28)
De Zoom-tuinen bestaan uit drie aaneengeschakelde
achtertuinen en een door de buurt geadopteerde groenstrook
langs het Gelderse Diep. Mijn visie bij het tuinieren komt vooral
neer op ‘meebewegen met de natuur en het toeval’. Wilde
planten die komen aanwaaien en welkom zijn worden
gehandhaafd, planten die het duidelijk niet goed op de vette klei
doen laat ik verdwijnen. Het resultaat is een moderne versie
van een cottage-tuin, met in het voorjaar veel bloeiende
siernetels, Alliums, Geraniums en bloembollen en wilde planten
als judaspenning, akelei, dagkoekoeksbloem en look-zonder-
look. Op het speelplaatsje tegenover mijn huis staat een
ruilplanten-kast. Neem zelf wat zaden of planten mee en ruil ze
voor ander groen!
Henk Timmermans
Eind jaren ’90 verkochten mijn man en ik onze boerderij en maakten we een nieuwe start op 1 hectare kale poldergrond. De helft van de grond namen we in gebruik voor kleinschalige agrarische activiteiten, op de andere helft bouwden we de schuur en het huis, en hebben de tuin aangelegd.
De tuin is 25 jaar geleden aan gelegd en begint te verouderen.De bomen zijn inmiddels zo gegroeid dat we er schaduw van hebben. Het is meer een parktuin dan een bloementuin geworden.
Groet Hinke van Andel
De tuin van Virginie Boormans en Gerard Maas is een vriendelijke bloementuin. Het is geen, door een tuinarchitect ontworpen tuin. Alles is zelf gedaan en naar eigen liefhebberij voor diverse bloemen en planten ingericht.Houd je van veel bloemen en veel kleur, dan is het een aanrader om te bezoeken.
Evaluatie van de open tuin op 30 mei,
Een dag met een gouden randje.
Super weer, 25 bezoekers en een uitstekende stemming.
Enthousiaste mensen, die heerlijk na het bezoek aan de tuin, onder de carport van een kopje koffie/thee of fris met wat lekkers hebben zitten napraten.
Ook de stekjes, die te koop waren, gingen als zoete broodjes over de toonbank.
Rond 16.00u was iedereen weer verdwenen en keken Gerard en ik terug op een fijne en plezierige dag.
Groetjes Virginie
Onze tuin is in 2002 ontworpen door Jikke Hamerpagt van Locus Flevum. Dat ontwerp voorzag in een formele tuinopzet met strakke belijningen en een indeling waar een speelse symmetrie aan ten grondslag ligt. Het sloot allemaal mooi aan bij het huis, de kavelgrootte (1250 m2), het niveauverschil in de tuin en de houtwal op de erfafscheiding met de achterburen. Ook de beplanting sprak ons erg aan. Ieder perk een eigen sfeer en haagbeuk, buxusvormen en een strakke vijverpartij als karakteristieke elementen. Door de jaren heen hebben we zo hier en daar wel wat aanpassingen gedaan en ook is bijvoorbeeld een paar jaar terug de vijver volledig gerenoveerd. Maar de oorspronkelijke opzet is nog steeds heel herkenbaar.
We beleven veel plezier aan onze tuin. We hebben er behoorlijk wat werk aan, maar dat zorgt ook voor de nodige ontspanning en het geeft veel voldoening. Zo is tuinieren voor ons steeds meer een echte liefhebberij geworden waar we veel tijd en energie in steken. Echte kenners zijn we niet, maar al doende worden we wel steeds wijzer. Natuurlijk is het leuk om iets wat je graag doet aan anderen te laten zien. Iedereen die onze tuin wil komen bekijken op 1 juni is daarom van harte welkom.
Tot dan!
Jan van Casteren & Nelly den Os
Juni 2022 hebben wij de sleutel van onze woning gekregen. Met inrichten, grondwerk en zand, van onze tuin waren wij toen al druk bezig. Omdat onze tuin aan het water ligt hebben wij gekozen voor een betonnen keerwand als scheiding tuin/water. Oktober 2022 was de tuin in grote lijnen uitgezet. De tuin is ontworpen en ingeplant door 't Mulligen uit Oldebroek. Wij hebben als opdracht meegegeven dat egels, vogels, bijen en alle insecten zich thuis zouden voelen in onze tuin. Een mooie bloemrijke tuin wat voor de natuur een rijkdom is. Dit jaar bloeit hij voor het tweede jaar, met elke maand weer nieuwe bloemen die uitkomen. wij zijn er erg blij mee en hopen op nog vele mooie tuinjaren.
met vriendelijke groet,
Simone
De tuin als een palet vol kleuren, zo omschreef de tuinarchitect (Jacqueline Verheul van hoveniersbedrijf Anno2000 uit Dronten) ons resultaat, met in het hoofd dat ik recreatief schilder.
In mei 2019 werd ons nieuwe huis opgeleverd en begonnen we met een al minimaal 14 jaar braakliggende vlakte vol onkruid. Het blanke canvas.
Het was niet onze eerste tuin die we vanaf niets zouden aanleggen, maar toch besloten we deze keer een ontwerp te laten maken en de tuin te laten aanleggen. We wilden graag een ecologische tuin met veel bloemen en planten voor de bijen, vlinders en vogels. Het mooie vonden wij dat we nog tijdens de bouw in de tuin stonden met hun om te voelen en te kijken wat de mogelijkheden waren en de wensen te bespreken en niet vanaf een tekening te beginnen met ontwerpen. Dat voelde betrokken.
Het werd een tuin met veel inheemse beplanting. Fruitbomen en de mijn zo gewenste Lindeboom. De paden van half verharding gravier dór. Alsof altijd de zon schijnt en makkelijk aan te vullen.
De struiken en bomen kwamen direct in mei. Op de beplanting zouden we wachten tot november. Intussen zaaide ik tientallen papavers die door de penwortels ervoor zorgde dat de klei losser werd.
Het was een bewuste keuze om niet met groenblijvende structuren te werken, maar te vertrouwen op het winterbeeld van het pad, de verticale houten balken, het waterornament en de grassen.
We waren heel tevreden.
We kregen kleine plantjes, met het idee dat ze in de tuin volwassen zouden worden. De bomen waren wel al direct een goed formaat. Dus je bent blij met iedere zaailing. De fout die ik maakte om alles te laten staan, zorgde ervoor dat er het een het ander verdween. Planten die niet van concurrentie houden. Nu hou ik het meer in de gaten, plantte wat verdwenen was bij.
Ook zijn er dingen die je toch graag anders wil. De grote grassen in het midden van de tuin lagen plat na de eerste storm omdat de kleigrond ze wel erg hoog laat groeien. Dus die zijn vervangen door andere beplanting. Ook de salvia heb ik opgegeven, al stond het prachtig met het geel van de zwarte toorts. Hij wil hier gewoon niet.
Helaas is mijn geliefde lindeboom gesneuveld tijdens de storm Poly. Afgeknakt bij de grond. Ook de fruitbomen hadden het te verduren en staan sinds die tijd wat scheef.
Omdat we aan een sloot zitten, hadden we daar een schuine helling met riet, brandnetel (goed voor de dagpauwoog) en ander onkruid. Het was bijna niet te maaien. Sinds vorig voorjaar hebben we de beschoeiing wat omhoog laten trekken en een horizontaal deel aangelegd met groentetuin. Geïnspireerd door een polycultuur lezing geregeld door Groei en Bloei van Vera Greutink.
Het zware werk wordt door mijn man (op verzoek niet met name genoemd) gedaan, zoals aarde en zand kruien en soms de heggen snoeien. De rest is aan mij. Wat uiteraard fijn is om te doen.
In de tuin vind je zo min mogelijk kale aarde en kom je soms onkruid tegen wat bewust is laten staan. Paardenbloemen zijn een van de eerste bronnen voor de hommels. En ook de smalle weegbree is een fijne bijenplant (en best nog leuk ook). Achterin staat er hier en daar een brandnetel voor de rupsen en takjes laat ik liggen in de rommelhoek voor de egels. Ook zaailingen op niet voor de hand liggende plekken zijn meestal welkom. Met andere woorden … kleur niet binnen de lijntjes.
Monique Pol
Marika Schnitker schreef eerder een stuk over haar tuin.
De tuin is nu 15 jaar oud. We hebben de bestrating, pergola en grasveld laten aanleggen. De beplanting hebben we zelf gedaan. Boompjes zijn er klein ingegaan, maar zijn al lekker gegroeid. Sommige boompjes zijn we zelf in Boskoop gaan halen, dat paste maar net aan in de auto. Het grasveld was eerst strak, maar nu maaien we ‘s-zomers alleen een strook en laten de rest staan.
Later is er nog een vijver op het terras bijgekomen. Dat was in de corona-tijd, de vijverplantjes kwamen allemaal via de post.
Verspreid in de bordes staan 27 soorten rozen. En de borders hebben we op kleur aangelegd, maar er komt wel van alles spontaan op wat dan vaak mag blijven staan.
We gebruiken geen gif, ook niet in de moestuin.
Yvonne Zitman
Terugblik Golfresort
Vervolgens hadden we drie tuinen te bewonderen op zaterdag 15 juni, tevens het Open Tuinen weekend. Wij deden mee op de zaterdag met twee tuinen aan de Eaglelaan en een aan de Albatroslaan , alle drie gelegen in het Golfresort.
De tuin van Yvonne Zitman aan de Albatroslaan is een prachtige tuin met allure. Opvallend is het niet gemaaide stukje gras, speciaal laten staan voor de bijen en de vlinders. Ook de twee katten van Yvonne vinden het prachtig om daar rond te springen. Deze 15 jaar oude tuin heeft Yvonne zelf beplant. Er staan wel 27 soorten rozen ( waarvan Yvonne ook alle namen uit haar hoofd kent). We bewonderden de prachtig in bloei staande Cornus kousa en een vijvertje op het terras. In deze tuin wordt geen gif gebruikt, ook niet in het moestuin gedeelte.
De tuin van Monique Pol aan de Eaglelaan is een ecologische tuin met veel bloemen en planten voor de bijen en vlinders en vogels. Het kenmerkt zich door veel inheemse beplanting en diverse fruitbomen. Deze tuin ligt aan het water en doordat ze de beschoeiing omhoog hebben laten trekken ontstond er een mooi horizontaal gedeelte die ze gebruiken als groentetuin. Een gezellige speelse tuin waarin je de liefde voor al wat leeft terugziet.
De laatste tuin die we zeker nog willen benoemen is de tuin van Marika Schnitker ook aan de Eaglelaan. Deze tuin is echt een eyeopener, er is goed over nagedacht. De voortuin begint al met een mooie compositie van bladvorm en kleur. Via de zij tuin waar ook al van alles te zien valt loop je naar de achtertuin met een ruim terras en mooi gazon. Vervolgens mag je daar wel 40 soorten rozen bewonderen, die er ook nog allemaal prachtig uitzien. Deze tuin is met veel liefde aangelegd en wordt met veel plezier onderhouden. Ook wordt een gedeelte van de tuin gebruikt als moestuin. Marika heeft al eens een stukje geschreven over haar tuin wat je terug kunt lezen op de website.
Wat was het weer leuk dit jaar! We hopen dat jullie er ook van hebben genoten. We danken alle tuineigenaren voor het open stellen van hun tuin en de gastvrijheid. Tevens willen we Janneke Wielinga bedanken die ook dit jaar weer mooie badges heeft gemaakt die de tuineigenaren konden opspelden. Erg leuk. Ook Marion Kamsteeg heeft haar best gedaan om de tuinschepjes te graveren die de tuineigenaren cadeau kregen, samen met een mooie keramiek bloem gemaakt door Virginie Boormans. Virginie en Joke hebben met veel plezier deze Open Tuinen georganiseerd en hopen volgend jaar op veel mensen die willen meedoen. Je kunt je vast aanmelden als je het leuk lijkt via info@ lelystad.groei.nl . Graag tot ziens!