Lelystad

Ons bezoek aan het volkstuinen complex van de Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren (VMT)

Op 6 juli bezochten wij het volkstuinen complex aan de Bosweg, direct achter het Karveel. De dag daarvoor heeft het vreselijk gestormd en was ik benieuwd of er veel schade zou zijn. Dat viel gelukkig mee. We werden hartelijk ontvangen door Peter (voorzitter), Jan (de bijenman), Ilse (de bijenvrouw) en Marja (algemeen bestuurslid). Zij zorgden voor veel leuke wetenswaardigheden met een boeiende toelichting op alles wat daar zo al groeit en bloeit.

Op het volkstuincomplex wordt biologisch getuinierd. Ik verwachtte eigenlijk een min of meer standaard complex met een rondleiding langs groentes, fruit en bloemen. Maar al snel werd duidelijk dat het volkstuinencomplex veel meer is dan dat.

Er wordt namelijk ook onderzoek gedaan naar insectenpopulaties. Metingen wijzen uit dat het aantal soorten op het complex substantieel toeneemt. Recent is er een vleermuizen hotel geplaatst en wordt er geƫxperimenteerd of dwergvleermuizen het hotel als zomerverblijf in gebruik willen nemen. Peter kan enthousiast vertellen over het gedrag van de dwergvleermuis, die zo groot is dat deze in een luciferdoosje past.

Verder werd het biologische karakter toegelicht. Dat vooral bestaat uit: niet spitten, wisselteelt, geen gebruik van kunstmest en toepassen van permacultuur. Door deze toepassing blijven voedingsstoffen in de bodem en worden allerlei nuttige insecten aangetrokken om plaaggeesten op de planten te elimineren.  Op het complex is ook een grote open bijenstal aanwezig met korven met glazen wanden, zodat je de bijen aan het werk kunt zien.

Jan doet in Wageningen onderzoek naar het gedrag van bijen en kan daar samen met Ilse prachtig over vertellen. Wist je dat je bijen kunt trainen om covid of drugs op te sporen?  Voor schoolklassen organiseren Jan en Ilse op het complex biologie lessen, zodat kinderen dichter bij de natuur komen te staan.

Mensen die niet bij deze rondleiding waren, hebben echt iets gemist! Wie weet kunnen wij Jan en Ilse verleiden om een lezing te houden en daarna opnieuw het complex gaan bezoeken.

Tip: 24 september organiseert VMT een oogstmarkt en worden eigen producten verkocht en natuurlijk lekkere honing uit de bijenstal.