Lelystad

Terugblik Open Tuinen donderdag 16 juni

Verwondering, bewondering en passie zijn de woorden die het eerst bij mij naar boven komen, als ik denk aan ons bezoek aan de Open Tuinen van donderdag 16 juni.

We mochten bij drie tuinen een kijkje nemen, op het Zwanenwater bij Gelfske Oostindie en Rinse Dijkstra, op de Plantage bij Wil en Wim Stoof, en op het Haf bij Janneke en Pieter Wielinga.

Drie families die bevlogen en vol passie vertelden over hun prachtige tuinen.

We begonnen op het Zwanenwater, een schitterende tuin waarbij je gelijk het gevoel kreeg te willen blijven, omdat bij de aanblik van al dit moois een intens rustgevoel over je komt. Prachtige vijvers met een explosie aan leven, tussen en boven de waterlelies zien we libellen, juffers,  bijen en vlinders die genieten van deze omgeving, net als wij, die al dit moois mogen aanschouwen.

Vervolgens zien we naast de waterpartij een rozengalerij met verschillende soorten rozen, die bloeien in de mooiste kleuren.

Ook duiken er spontaan paarse orchideeën op in de tuin die zo mooi zijn dat ze mogen blijven en die voor een kleurrijk effect zorgen. We zien diverse leuke zitjes in de tuin ook onder daklindes, die voor de nodige schaduw zorgen.

Langs de sloot staan een aantal knotwilgen en in een ervan herbergt een eendenkorf een nestje jonge eendjes, hoe leuk is dat!

Een prachtige idyllische tuin met veel liefde onderhouden door Gelfske en Rinse, wij voelden ons erg welkom en zijn dankbaar voor deze leuke ervaring.

 

Daarna bezochten we de tuin van Janneke en Pieter Wielinga op het Haf. Ook al weer zo’n mooie tuin met een enorme verscheidenheid aan planten, er is veel te zien en vooral te ruiken, de heerlijke geuren komen ons tegemoet van o.a. Chimonantus, het meloen boompje en planten die naar kerrie ruiken of naar cola. Lavendel, Rozemarijn, Tijm en nog veel meer.

In elke hoek van de tuin ontdek je weer wat nieuws, vele soorten Salvia’s en wel twintig soorten Geraniums. Ook staat er veel opgepot want elke stek wordt liefdevol verzorgt door Janneke en Pieter en krijgt weer een mooi plekje in de tuin. Janneke had ook nog heerlijke rozengelei gemaakt waarvan we allemaal mochten proeven. En dat nog terwijl ze ook veel tijd had besteed aan het maken van de prachtige corsages die alle tuineigenaren opgespeld hadden.

Veel creativiteit en passievolle verhalen, wat fijn dat jullie dit met ons wilden delen.

 

De laatste tuin die we bezochten was de tuin van Wil en Wim Stoof op de Plantage. Groot was onze verrassing, je verwacht het niet maar we waanden ons in Japanse sferen en dat in de polder!

Werkelijk een prachtige tuin waarbij de verscheidenheid aan kleuren en vormen het meest opvalt. De bomen en struiken zijn gesnoeid in de’ Japanse vorm’ en Wil en Wim doen dat helemaal zelf. We hebben wederom te maken met passievolle, inspirerende tuineigenaren die het aandurfden om iets heel anders van hun tuin te maken, met schitterend resultaat.

Deze wintergroene tuin heeft gezellige terrassen en paden en bijzondere bomen en planten en ondanks dat de tuin niet enorm groot is, lijkt deze optisch groter doordat er geen schuttingen staan tussen de tuinen met de buren. Wat een mazzel hebben deze buren dat zij elke dag kunnen meegenieten van de Japanse sferen en wat een mazzel voor ons dat wij zo gastvrij zijn ontvangen door deze vriendelijke mensen met een bijzondere passie.

Wij voelden ons helemaal ‘Zen’ van zoveel moois.

 

Jammer dat Hélène er deze avond door gezondheidsredenen niet bij kon zijn, want zij heeft deze avond georganiseerd en tot in de puntjes voorbereid en contact gelegd met deze vriendelijke en bijzondere mensen met hun prachtige tuinen. Mede door haar voorbereiding verliep deze avond prima en konden wij moeiteloos even inspringen voor haar.

Dank je wel Hélène voor het organiseren hiervan en dank jullie wel tuineigenaren dat wij mochten genieten van jullie mooie tuinen en leuke verhalen.

 

Joke Meijer