Lelystad

Er is mij gevraagd een stukje over de egels te schrijven.

Vorig najaar, tijdens de hittegolf, kwam de eerste egel op mijn pad. Ziek, uitgedroogd. Helaas kwam hulp voor deze egel te laat en is een dag later in de egelopvang gestorven.

De egelpopulatie is met 80% afgenomen door het gebrek aan insecten en de (volledig) bestrate tuinen. Ik wilde direct meer doen voor deze beestjes en begon met helpen op, weet ik nu, niet helemaal de juiste wijze.

Inmiddels weet ik beter en deze informatie wil ik graag met jullie delen. De egels kunnen niet meer zonder menselijke hulp. Overvoeren zal nooit gebeuren, omdat een dier in de natuur niet over eet en altijd eerst voorkeur zal geven aan natuurlijk voedsel.

Wat mag je een egel voeren?

Alleen kittenbrokken. (i.v.m. formaat brokjes en hoge eiwit gehalte)

Het liefst met kip smaak. Als eerste ingrediënt achterop het ingrediënt kip! Het liefst minimaal 40%

Goede en niet al te dure merken zijn iams kitten of royal canin. Heb je een kleinere beurs geeft dan die van de Action, al zijn die iets slechter in kwaliteit.

Geef NOOIT, lees NOOIT speciaal egelvoer. Dit is namelijk een commercieel product (duur) met verkeerde ingrediënten. Een egel vind pinda’s en meelwormen lekker, maar, op den duur krijgt hij hier de metabolische botziekte van en sterft een nare dood.

Geef NOOIT natvoer. Dit krijgen ze wel in de opvang, maar dat is binnen. Een egel is een slordige eter. Zit het liefst IN zijn etensbak. Komt dan onder het vleesvoer te zitten, wat vliegen aantrekt. Deze leggen vervolgens hun eitjes en de maden eten de egel levend op.

Verder altijd een bakje schoon water.

Wat te doen tegen mee etende katten?

Om te voorkomen dat katten uit de buurt gezellig mee gaan eten kan je een voerbox maken. Dit werkt meestal (al zijn er uitzonderingen)

Koop een groot formaat plasticopbergbox en twee stukken rioleringsafvoerbuis (bochten) met een diameter van 12,5 cm. Teken de gaten af aan de onderkant van de box en maak de gaten voor de buis. Het makkelijkst gaat dit met een soldeerbout. Een mesje welke je warm maakt gaat eventueel ook. Plaats de buizen met het verdikte stuk aan de binnenzijde in de box.

Het zijn twee buizen, zodat mochten er twee egels komen, de een altijd veilig weg kan komen. Egels houden wel van een robbertje duwen namelijk.

De buis hoeft niet vastgemaakt, maar het kan wel eventueel met wat kit of ducttape.

Leg een krantje op de boden en plaats het schaaltje met kitten brokken er in.

Door de krant is makkelijk schoon te maken, want zoals gezegd, egels zijn knoeipotten.

Het schaaltje water mag buiten de box blijven.
Wat is een goed slaaphuisje?

Momenteel is dat wel een problematisch iets, want goede huisjes zijn nog niet op de markt. Er wordt aan gewerkt in samenwerking met de egelstichting.

Wat NIET: geen riet (daar blijven stekels in hangen), geen huisjes zonder tunnels, enkele compartimenten of van gewolmaniseerd hout, betonplex of triplex (die laatste twee ademen niet en zorgen voor condens waardoor de egel longproblemen krijgt) .

Een goed huisje staat op pootjes van de grond af (ventilatie) op een tegel, heeft een houten bodem en extra ventilatie gaten onder de dakrand.  Tevens is een huisje ruim. De enige die momenteel een beetje in de richting komt is het huisje van Vivara.

Vul een huisje met droog blad en stro (geen hooi, dat trekt vocht aan).

Zet een huisje in de schaduw. Het liefst onder een groenblijvende struik. Ingang op Zuid eventueel Zuid-West.

Kijk nooit in het huisje of deze bewoond is. Om daar zeker van te zijn plaats je twee stokje kruisgewijs voor de ingang. Zijn ze weg, is het huisje bewoond. Niet alle egels gaan tegelijk in winterslaap. Zeker de jonge egels hebben niet genoeg wintervet en zullen soms wel tot januari blijven eten. Ook worden egels wel eens wakker gedurende winterslaap en gaan dan eten.

Als u kan, voer dan het hele jaar door.

Zie je overdag een egel en zitten er vliegen bij? Pak hem op met een handdoek, zet hem binnen en bel direct de egelopvang in Huizen (voor onze regio) Zet er water bij en wat brokjes en geef een haddoek om weg te kruipen. Eventueel een flesje warm water gerold in een handdoek als het kouder is.

Er is online veel informatie te vinden, maar helaas is niet alles correct.

Voor meer informatie :

facebook: Egelliefhebbers (alles over de wilde egel) – Deze groep heeft de beste informatie voorhanden

Egelbescherming.nl

Of

Egelopvang Huizen:  egelopvanmiddennederland.nl

 

Zelf heb ik in juni twee egeltjes op mogen halen bij de opvang, die na een revalidatie van ongeveer een half jaar, weer terug mochten in de natuur. Ik zie ze nog geregeld op mijn wildcamera en bewakingscamera op egelniveau.

 

Monique Pol

Lelystad