Lelystad

Terugblik van de lezing van Vera Greutink

 

Op 28 maart zijn de liefhebbers van een lezing naar BinnenInn gegaan voor een goed verhaal over een klimaatbestendige, eetbare tuin.

Het was even wennen misschien maar bij de ingang vroeg het bestuur om een bijdrage van € 1,- voor de koffie of thee in de pauze. Voor deze gezellige locatie moeten we meer betalen dan voor de duurzaamheidswinkel en dit compenseren we dan door die bijdrage van een euro.

Vera heeft ons vertelt over allerlei zaken waar je rekening mee moet houden als je klimaatbestendig met je tuin bezig wilt zijn.

Onder andere: hoe krijg of hou je een goede bodem? Door niet te spitten, want dan maak je de onkruidzaden wakker, organische voeding (compost, stalmest of bokashi) toe te voegen en te mulchen (het moet wel verteren).

Door polycultuur toe te passen gedijen je planten beter. Dit doe je door een combinatie van planten  bij elkaar te zetten uit verschillende plantenfamilies en kruiden en bloeiende planten (ten behoeve van vlinders en bijen) te combineren. Hierdoor ontstaan er minder ziektes.

Ook vertelde Vera over stikstofbinders, dit zijn planten die stikstof vasthouden en afgeven aan de wortels van andere planten ernaast. Dit heeft een schimmelwerende eigenschap. Bv: zet een olijfwilg naast een fruitboom of stikstofbindende bonen naast mais die veel voeding wil. Zo had ze veel voorbeelden van combinaties die goed werken ten opzichte van elkaar.

Al met al een interessant en leerzaam verhaal met mooie beelden. Dit is voor herhaling vatbaar en we kijken al uit naar de volgende lezing van nog zo’n goede spreker, namelijk Gerard van Buiten.