Lelystad

Terugblik rondleiding Harmonisch Eetbaar Groen

Donderdagavond 15 juni werden we rondgeleid door en langs het Sidhadorp door Sieger en Anja. Zij hebben dit project opgezet en hebben samen met andere bewoners van het dorp stukken openbaar groen omgetoverd tot plekken waar je fruitbomen, leibomen met fruit, fruitstruiken en groenteplanten vindt. Van de gemeente hebben ze twee stukken groen gekregen en palen voor een pergola en bomen en struiken. Op een stuk grond aan de rand van het Sidhadorp stonden een aantal bijzondere fruitbomen. Dit had een vroegere bewoner hier neergezet en nu onderhouden de enthousiaste bewoners dit deel ook. Er was onder de kenners van Groei en Bloei nog even een meningsverschil over de naam van een boom die hier stond. Na wat wikken en wegen en de plantenapp te raadplegen, kwamen de tuinliefhebbers erachter dat dit een kweepeer moest zijn. Ook wel kweeappel, Cydonia oblonga, genoemd. De plant is nauwverwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. Sieger en Anja hebben plannen om meer stukken grond te gaan inplanten met eetbaar groen.

Middenin het dorp is een eigen stuk grond een prachtige moestuin aangelegd met een tunnelkas om te kunnen zaaien. Op dit stuk staan o.a. aardbeien, artisjokken, prei, rabarber, kool en Yacon, deze groente kun je rauw eten (volgens kenners smaakt het naar appel en komkommer) of bakken, stoven, grillen of roosteren. De opbrengt van de groente en het fruit is uiteraard voor de bewoners zelf, ook worden er gezamenlijke maaltijden gepland.

Harmonisch Eetbaar Groen is een prachtig project, dat veel medewerking uit de buurt krijgt. Het stemt je tot nadenken of zoiets in je eigen buurt ook haalbaar zou zijn. Of een stukje gemeentegrond omzetten naar een bloeiend perk. Ook binnen Lelystad zijn er steeds meer plekken waar bewoners dit bij de gemeente aanvragen en realiseren. Er is in je buurt meer mogelijk dan je denkt. Dat zie je aan dit project!