Lelystad

Verslag van de rondleiding bij Wind in de Wilgen

 

 

Zaterdag 2 oktober kregen we een rondleiding van Wim Bruinekool.  Gelukkig troffen we het met het weer, dat was heerlijk. We waren met een klein groepje geïnteresseerden. Bij aankomst stonden we onder enorm grote kiwiplanten waar ontelbaar prachtige kiwi’s aan hingen. In de tuin stonden veel fruitbomen, Wim vertelde hier vol enthousiasme over. Voor perziken en abrikozen was het een lastig jaar. Deze bomen hadden last van de krulziekte en het vochtige koude voorjaar. Kersen hadden het wel goed gedaan, maar worden altijd binnen een recordtijd door de vogels opgegeten. Bij de noten heeft hij o.a. te maken met het boorbeestje. We zagen prachtige appels hangen, een speciaal soort om appeltaarten mee te bakken voor de koffie- en theeschenkerij. Doordat Wim biologisch tuiniert moet hij de plagen en schimmels voor lief nemen. Wel experimenteert hij met middelen tegen schimmels die geen kwaad kunnen voor de dieren en het bodemleven.

In de tuin heeft Wim een bloemenweide met bijvoorbeeld bramen, distels, wilgenroosje en brandnetels. Het moment van maaien is heel belangrijk zodat de insecten zo lang mogelijk van de bloemen of waardplanten gebruik kunnen maken.

In coranatijd had Wim tijd voor een nieuw project, hij heeft bij de buurman stenen gehaald die anders weggegooid zouden worden en hiervan een stapelmuur gemaakt in de vorm van een halfrond bankje dat hij al had. Nu is hij aan het kijken welke planten die hij er in gezet heeft het overleven op die plek zonder extra water te hoeven geven. Hij houdt rekening met de juiste standplaats voor de plant, zo stonden er bijvoorbeeld varentjes in de muur aan de achterkant, waar schaduw is. Aan de voorkant heeft hij o.a. blauwkussen en muurleeuwebek geplant.

Ook heeft Wim vertelt over de vijf bijenvolken die in vier kasten zitten in de tuin en hoe deze de winter doorkomen of het wellicht niet overleven.

 

Na de interessante rondleiding hebben we in de serre koffie of thee gedronken met heerlijke zelfgebakken koek. Hier vertelde Wim nog over de muskaatdruiven die in de serre staan en dat deze last hebben gehad van het vele water dit jaar.  De stand van het grondwater was te hoog. Dit veroorzaakte langsteligheid bij de druiven, dan krijg je in de tros onderaan hele kleine druiven en de tros verdroogt.