Open tuinen op woensdag 26 juni. Vanaf 19:00 ben je van harte welkom in drie tuinen op het Stadseiland

Tuin van Johan & Conny Wijnmaalen
Stadseiland 50, Lelystad

Wij zijn Johan en Conny Wijnmaalen en wonen al ruim 20 jaar met veel genoegen op het Stadseiland.

Na eerst het huis ingericht te hebben zijn we het jaar daarop met onze tuin begonnen. We hebben zelf het ontwerp gemaakt met veel borders en planten.

Omdat er een hoogteverschil is tussen boven en beneden, hebben we veel damdelen moeten gebruiken maar ook paaltjes om de borders te vormen. De tuin ligt aan het water. Het is een cottage tuin geworden met een rond terras. Maar na 14 jaar is het hout gaan rotten en stortten de borders in.

Dus in 2012 een hele nieuwe opzet gemaakt. Wel met dezelfde indeling maar nu alles van steen.Het is een onderhoudsvriendelijke tuin geworden. Wij zijn er heel blij mee!

Kom maar kijken hoe het is geworden op Stadseiland 50.

Tuin van Henneke Hopstaken

Stadseiland 95, Lelystad

Hallo, mijn naam is Henneke Hopstaken. We wonen al meer dan twintig jaar op het Stadseiland in een heel fijn huis gelegen aan de binnenvijver. Twee jaar geleden hebben we besloten de tuin te veranderen en wat onderhoudsvriendelijker te maken. De tuin heeft nu iets meer bestrating en we hebben bewust voor grotere tegels gekozen zodat ik minder onkruid weg hoef te krabben. We hebben links en rechts borders gemaakt en de tuin loopt af naar de vijver, waar we nog een vlonder met een zitje hebben.

We hebben alle planten verplaatst en uiteraard ook een paar mooie nieuwe planten aangeschaft. Er is nu veel meer ruimte ontstaan en dat bevalt ons eigenlijk heel goed.

Natuurlijk moet een tuin groeien, en dat is een proces waar we eigenlijk wel naar uitkijken. Het is nu al een fantastische plek waar ik graag in vertoef. Ik vind het heerlijk om te zien of mijn planten ‘het naar hun zin hebben’ of soms misschien toch verplaatst moeten worden. Één van mijn hobby’s is altijd het verstekken en plantjes kweken d.m.v. zaadjes geweest – ik heb er altijd zo’n plezier van als het lukt! - maar dat wordt nu minder, aangezien ik ook graag tijd besteed aan zwemmen, tennis en het zingen in een koor.

De achtertuin is gelegen op het westen, dus we kunnen ’s avonds heerlijk met een glaasje wijn genieten van de laatste zonnestralen onder de overkapping die we hebben aangepast aan de druif die daar overheen groeit. Verder kun je in onze tuin een kruidenhoekje vinden, drie appelbomen (Elstar, Jonagold en Granny), Kattekruid, Anemonen, pioenrozen en rozen. Ik hou vooral van geurende exemplaren. Ik hoop jullie te begroeten in onze tuin, want ik geloof toch echt dat je een tuin ‘gewoon moet zien’ i.p.v. er over te lezen!

Tuin van Elske van Goinga

Stadseiland 20, Lelystad

In onze tuin is het goed om een rondje te lopen, te gaan zitten op één van de plekjes om vanuit verschillende gezichtspunten het tuinleven te bekijken.

In de achtertuin, zo’n 170 m2 groot kun je niet verdwalen, ook zul je er geen bijzondere planten aantreffen die je nergens anders ziet, maar als je, net als wij, het gevoel hebt even uit de drukke wereld van alledag te zijn, op een plek waar de natuur om je heen in beweging is, dan is dat precies het gevoel dat ik voor ogen had toen we 21 jaar geleden met de tuin begonnen. Natuurlijk hopen we dat er veel in bloei staat, maar met planten kun je nu eenmaal geen afspraken maken!

Wees welkom in onze tuin, ga even zitten op de boomstronk onder de prunus, op het stenen bankje, in de schaduw onder de plataan, naast de hoge witte vlinderstruik, midden in de tuin op het gras of aan de sloot, waar altijd iets te beleven valt.

Tot ziens op 26 juni!

Gesnapt….
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel