Activiteiten & Actueel

Excursie naar de Groene Prins en Koala op 7 september

Kwekerij De Groene Prins is een Exotische tuinplantenkwekerij en een jungletuin. De kwekerij is in 1990 begonnen met bamboe maar is inmiddels gespecialiseerd in exotische winterharde planten die in een Nederlandse tuin geplant kunnen worden. Zij kweken op biologische wijze en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen.

 

Welke exotische tuinplanten zijn winterhard voor Nederland? De meest vorstbestendige exoten zijn de bamboe’s. Er zijn enkele palmbomen met mediterrane uitstraling geschikt voor Nederland en deze komen met een beetje winterbescherming goed de winter door. Vlas (Astelia, Phormiums en Dianella), gember, wintergroene varens en camellia zijn ook zeer geschikt in een Nederlandse tuin net als subtropische bergbananen; Nieuw Zeeland en Australië liggen bij wijze van spreken om de hoek!

 

Wil je een tuin met tropische uitstraling in Nederland zien, ga dan mee op 7 september om in de jungletuin met grote vijver te kijken. De kwekerij heeft jarenlange expertise en Hans Prins geeft ons persoonlijk een rondleiding. Bij slecht weer kunnen we schuilen in de kas of in het atelier van Anki, zij maakt schilderijen. Ondertussen kunnen we onze zelf meegenomen lunch opeten.


Rond één uur vertrekken we.

We gaan naar Koala, een eucalyptuskwekerij. Deze zit op vijf minuten rijden van de Groene Prins. Misschien kennen jullie de kwekerij wel van een Groei & Bloeimarkt in de buurt waar ze regelmatig te vinden zijn.

 

Koala kweekt voor het Nederlandse klimaat geschikte Eucalyptus. Zaden worden geïmporteerd van gespecialiseerde leveranciers uit Australië en Nieuw-Zeeland. Voor sommige soorten kunnen ze al zaad van Nederlandse bodem gebruiken.

Veel van de Eucalyptussoorten uit het assortiment zijn ook nog eens uitgebreid getest op winterhardheid. Een aantal heeft daarbij zelfs een vorstperiode van -22°C doorstaan. Ook zijn er verschillende soorten bananenplanten te vinden.

 

De kwekerij bestaat nu 10 jaar en is zeer uniek in Nederland en ook hier krijgen we een rondleiding van de eigenaresse, Mary Rouw. Zij kan zeer enthousiast vertellen over alles wat we maar willen weten van de eucalyptusboom. Willen jullie ook kennismaken met dit mooie bedrijf? Ga dan met ons mee!


En natuurlijk krijgen we bij de Groene Prins en Koala een lekker bakje koffie of thee. Ook is er op beide plekken gelegenheid om planten te kopen.


Vertrek: vanaf het Zuiderwagenplein om 9 uur. En rond drie uur gaan we weer richting huis.

Kosten: leden € 10,- en niet-leden € 12,50. Dit is inclusief € 5,- reiskosten.

Aanmelden: tot uiterlijk 30 augustus via het >> aanmeldformulier << op de website onder Diversen. Je kan de kosten overmaken op rekening NL 34 INGB 0670 611 042 tnv Groei & Bloei Lelystad ovv 'De Groene Prins'. Zie ook de >> spelregels << onder Diversen.

Contactpersoon: Marion Kamsteeg, 06 46277 455

Adres: De Groene Prins, Kwikkels 3, 8341 SK Steenwijkerwold

Koala, De Pol 13, 8337 KS De Pol

 

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915