Verslag excursie Hortus Bulborum in Limmen

Zaterdag 20 april 2019 gingen we met 13 leden op bezoek in de Hortus Bulborum in Limmen (NH).

We citeren uit de website:” De Hortus Bulborum is de enige bollentuin ter wereld waar ruim 4000 verschillende soorten tulpen,narcissen, hyacinten, en andere veelal historische voorjaarsbloeiende bolgewassen bloeien. In deze tuin worden oude bolgewassen voor het nageslacht bewaard, die commercieel nauwelijks meer interessant zijn. De Hortus Bulborum heeft als belangrijkste doel om deze rassen in stand te houden. Elk voorjaar kleuren de veldjes in de meest uiteenlopende tinten.”

Na ontvangst – met koffie, thee en appeltaart- kregen we een rondleiding van Gert Baltus, één van de vele vrijwilligers in de Hortus. Hij vertelde over het ontstaan van de Hortus, over al de verschillende soorten en typen bollen die in de loop van de jaren verzameld zijn, en liet dat zien aan de hand van voorbeelden. We kregen alle ruimte om vragen te stellen en vervolgens zelf rond te dwalen tussen de veldjes. De Hortus is geen ‘park’, het zijn lange akkers, ingeplant met bollen – die elk jaar in de herfst worden gerooid overigens. Er wordt gewerkt met een wisselteelt van 1 op 7, zodat elk jaar de aanblik anders is.

Op de terugweg vraag ik me vaak af wat zo’n excursie opbrengt; wat voegt het toe aan wat je al weet? ( en ook als je er niets van weet: wat heb ik er nu van geleerd?). Een mooie, gezellige dag met mooi weer en mooie bollen natuurlijk, een gezamenlijke ‘picknick’ in het prieel, maar het zorgt er ook voor dat je met andere ogen naar je éigen bollen gaat kijken. En je voorneemt om ze volgend jaar beter te verzorgen bijvoorbeeld. Of nog eens kritisch te kijken naar een eventueel nieuwe aanschaf.

Het zorgt er voor dat je weer gaat nadenken over je eigen tuin. En dan is zo’n excursie waardevol.

Pieter Wielinga

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919