Activiteiten & Actueel

Bloemschikken met kerstmaterialen

Op zaterdagmiddag 15 december werd de jaarlijkse Kerstworkshop georganiseerd onder leiding van Sabina Bijl, eigenaresse van Bloemendingen, in de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein.

 

Bij de aanmelding hadden we een keuze mogen maken uit drie creaties; een bal mos op een glazen voet met hierop een kerststuk, of, een kerststuk of krans met kerstgroen in een rechthoekig zwart metalen frame. Verder kon je aangeven in welke kleur je het geheel wilde decoreren, rood, wit/zilver of goud/bruin. Keuze genoeg dus!

 

Mijn ervaring met bloemschikken beperkte zich tot nu toe uit het maken van kerststukjes op de lagere school en een paar stukjes samen met mijn moeder, omdat die dat zo leuk vindt. Ik geef wel toe dat ik dat fröbelen zo aan de keukentafel met ons ma, stiekem best wel leuk had gevonden, maar dat kon ook zijn omdat het zo gezellig was. Ik vond het dus heel wat om met veertien andere dames aan de slag te gaan en hoopte stilletjes maar dat mijn stuk niet al te amateuristisch zou voorkomen! Gelukkig zat ik naast Miranda, die meteen al vertelde dat zij er nooit niets van bakte en op een gegeven moment altijd ‘Help’ riep. Dat gaf moed!

 

Na de uitleg door Sabina, waarbij ze nog handige tips and tricks deelde, gingen we aan de slag. Er was iets mis gegaan met de levering van de metalen frames – het frame van het voorbeeld was blijkbaar niet meer voorradig – dus daar ging mijn houvast. Gelukkig heb ik op de fröbelschool gezeten en na een tijdje had ik de ‘surfplank’ -  een stevig blad van een plant waarvan ik de naam ben vergeten – en waarop het kerststuk geplaatst diende te worden, dan toch zo weten te bewerken dat hij stevig en een beetje schuin door het frame hing. Hierna ging de oase er op en kon het echte werk beginnen. Het rook inmiddels heerlijk in het lokaal, de groene geuren van de Nobilis, Conifeer en Eucalyptus verspreidden zich lustig omdat iedereen kleine takjes aan het knippen was. Nadat de groene basis was aangelegd, ging iedereen los.

 

Sabina had aardig wat versiersels meegenomen om te decoreren, naast de gebruikelijke grote en kleine kerstballen waren er ook natuurlijke materialen zoals dennenappels, gedroogde zaadhoofden van  lotusbloemen en dingen waarvan ik niet weet hoe ze heten maar die er wel leuk uit zagen. Iedereen was zo druk dat we nauwelijks toekwamen aan de thee en kerstkransjes. Uiteraard werd er tijdens het versieren ook gegluurd en bewonderd bij de buurvrouwen links en rechts en al met al vormden we, denk ik, wel een vrolijk geheel, want ik zag regelmatig mensen geamuseerd voor het raam naar binnen staan kijken.

 

Na tweeënhalf uur was iedereen wel klaar en werden de stukken door Tineke gefotografeerd. Het was leuk om te zien dat de kerststukken zo divers waren geworden terwijl we toch allemaal hetzelfde voorbeeld hadden gehad. De welbekende persoonlijke artistieke vrijheid zal hier ongetwijfeld debet aan zijn geweest. Ik was na deze gezellige middag gelukkig best content over  mijn eigen creatie, en wat leuk was… Miranda óók, en zelfs zonder dat ze ‘Help’ had geroepen!

 

Hélène Jaspers.

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST