Workshop Composteren kun je leren op 22 september

ls er iemand is die zich met hart en ziel inzet voor de bodem, dan is het wel Marc Siepman.

Marc is huiskamerfilosoof, schrijver, vertaler, natuurliefhebber, gitarist, activist, econoom en ambassadeur van het bodemleven.

De mens is de plant rechtstreeks gaan voeden (kunstmest) in plaats van via de bodem. De gevolgen zijn niet te overzien: het ecosysteem in de bodem, de humus, wordt op grote schaal vernietigd met als gevolg dat ons eten steeds minder voedingswaarde bevat. Hier kun je op kleine schaal in je eigen tuin iets aan doen: maak een composthoop en gebruik het op je moestuin. Dan weet je wat je eet!

Ook voor je siertuin en gazon is compost een goede keus omdat het 100% biologisch is en bestaat uit plantaardige en groene resten die bedoeld zijn als bodemverbeteraar voor de tuin. In de bodem wordt de vruchtbaarheid verhoogd en worden voedingsstoffen voor planten opgeslagen. Compost houdt daarnaast vocht vast waardoor in droge periodes minder vaak hoeft te worden gesproeid.

Met compost kun je van iedere bodem een vruchtbare tuingrond maken!

Op zaterdag 22 september gaan wij leren composteren!

De ochtend is bedoeld voor theorie: Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je heel mooie resultaten behalen. We behandelen o.a. de volgende vragen:

- wat ‘groen’ is en wat ‘bruin’?

- wat is het verschil tussen heet en koud composteren?

- wat is wormencompost?

- wat kan in welke composthoop?

- wat moet je doen als er toch wat misgaat?

- hoe zit het ook alweer met de koolstof-stikstofhouding?

Daarna is het tijd voor de lunch: Neem je eigen lunchpakketje mee, maar weet dat wij zorgen voor iets warms erbij. Tijdens en net na de lunch kun je natuurlijk nog vragen stellen, of op de ontvangende locatie rondkijken.

Na de lunch gaan we de theorie omzetten in praktijk. Op het moestuingedeelte van onze locatie zetten we onder begeleiding van Marc een composthoop op met behulp van groen en bruin afval. Zodat je straks in je eigen tuin precies weet hoe je je eigen composthoop kunt opzetten en welke materialen er wel en welke er niet op mogen.

Wil je graag tuinieren door gebruik te maken van je eigen compost voor je sier- of groentetuin? Volg dan deze workshop!

Algemene informatie:

Kosten: leden van Groei & Bloei € 15,- en niet-leden € 20,-

Locatie: Biotuinen, Bosweg 40 (achter Karveel 33-44), 8231 DZ Lelystad

Tijd: We starten om 10 uur (deur open vanaf 9.45 uur). Het middagdeel duurt tot ongeveer 16 uur.

Wij zorgen voor thee en koffie gedurende de dag en een soepje tijdens de lunch.
Deze workshop gaat door bij meer dan 10 deelnemers (maximaal 20).

Aanmelden: uiterlijk 12 september. (aanmelding gesloten. Wil je toch nog graag meedoen, neem dan Opens window for sending emailcontact op of er nog plek ik)
Je aanmelding is definitief na betaling. Je kunt het te betalen bedrag overmaken op rekening NL 34 INGB 0670 611 042 tnv Groei & Bloei Afdeling Lelystad, ovv 'Composteren. Zie ook de spelregels op de website (Diversen)

Contactpersoon: Marion Kamsteeg

Hill Station Cameron - Blik op de Tuin no. 867