Activiteiten & Actueel

Open Tuinen Avond Jagersveld op 30 augustus

Blij verrast waren wij  met het aanbod van een aantal tuineigenaren op het Jagersveld om hun tuin open te stellen. Namens hen nodigen wij je graag uit om hun tuinen te komen bewonderen.

In totaal zijn 7 tuinen te bezoeken, verdeeld over twee avonden. Misschien ben je op 8 juni al op bezoek geweest in de eerste 4 tuinen. Ook op 30 augustus ben je tussen 18.30 uur en 21 uur van harte welkom!

Ook deze trotse eigenaren vertellen je graag alles over hun tuinervaringen. Hieronder vind je alle informatie over de open tuinen op 30 augustus. 

Geniet en laat je inspireren. Vanaf 18.30 uur ben je van harte uitgenodigd in deze 3 gevarieerde tuinen:  

 

 

De tuin van Petra en Eric Pasman
Wildbaan 5, Lelystad 

Wij zijn hier in 1998 komen wonen. In de tuin stonden vooral coniferen, heide, azalea's en rododendrons. Het zag er niet goed meer uit en wij vonden het erg saai.

Langzaam maar zeker hebben we de borders aangepast, niet volgens een vast plan, maar op gevoel. Met als gevolg, dat er wel eens wat verzet moet worden.

We willen nu naar een tuin, die wat minder onderhoud vraagt.

Ik heb gekozen voor vooral grassen, vlinderstruiken en hortensia's, zodat in de winter de tuin er ook mooi bijstaat.

Op diverse plaatsen staan zitjes om volop van de tuin te kunnen genieten. 

 

De tuin van Inez Mauve 
Jagersveld 12, Lelystad

De achtertuin is in 1973 aangelegd door Peter Kouwenhoven volgens een modieus ontwerp uit die tijd, met in het grasveld een met bielsen afgeperkte plantenborder. Van de oorspronkelijke beplanting zijn alleen nog de ijzersterke witte floxen over. De overige planten zijn behalve enkele vroege voorjaarsbloeiers, zoals de mooie lichtgele schijnhazelaar, met name latere zomer- en herfstbloeiers. Eerder in het jaar is de tuin toch al vol van akelei, gele papavertjes, diverse geraniums en zonneroosjes. Later zien we o.a, heleniums, rudbeckia, veel gaura, witte japanse anemonen, asters, alles wat zich in onze grond goed voelt, lang bloeit, rechtop blijft staan en liefst niet woekert.

De borders in de achtertuin zijn onlangs gerenoveerd, waarbij het terras na de nodige ophoging rond het hoger liggende huis, omgetoverd is tot een soort bordes waar het heerlijk toeven is met een weelderige border en talud er langs.

Je zit in de zomer naast de bloemen, waaronder een bos van rose japanse anemoon van het eerste uur. Rondom het grasveld ligt een wildere groenstrook met maagdenpalm, heesters en bessenstruiken. Via een paadje kom je dan in de 'zitkuil' , die in de schaduw ligt en waar ik een romantisch plekje van probeer te maken. Tijdens hittegolven een welkome plek.

En dan de voortuin, die bestond uit heideplanten en coniferen, de laatsten zijn uitgetrokken met behulp van de trekhaak, de hei is verdwenen en nu ligt daar een volledig beplante tuin waar ik heel graag tuinier, helemaal mijn tuin, zeg maar. Vanuit de keuken kijk je er leuk op en over de straat heen naar het grasveld en de bosrand aan de overkant, waar de reeën verlekkerd staan te kijken naar fuchsiastruik, geranium jolly bee en persicaria, die ze dan 's nachts ongevraagd komen snoeien. Dat is dus wel een dingetje. Ze laten de tuin soms jaren met rust, maar vorig jaar was het raak en ook dit jaar heeft er al iemand zijn krabsporen achter gelaten.

Maar wij genieten van de tuin, grenzend aan de natuur, met alles wat er in leeft.

Al of niet kaalgevreten, jullie zijn van harte welkom op 30 augustus.

 

De tuin van Remko en Metty Ebbens
Jagersveld 50, Lelystad

Het is een regenachtig Pasen en de voorjaarswerkzaamheden zijn – tussen de buien door - begonnen in de ‘betrekkelijk’ jonge tuin.

Na de bouw van het huis in 2002 hebben we in een driejarig plan de tuin aangelegd; met oude zwerfkeien uit een stuwwal bij Finsterwolde, basaltblokken afkomstig uit de dijk van Heveskes en kasseien uit Naarden-Vesting; veel stek/plantmateriaal uit de boerderijtuin (van de Pijlstaartweg in Lelystad waar we ruim dertig jaar hebben gewoond) is aangevuld met vooral voorjaarsbollen en siergrassen.

De ruime opzet van de tuin met het gazon, de haagbeuken en de borders aan de rand met de grote spiegelvijver in het centrum voldoen nog steeds goed. De zeven perken met de Buxus, die gelukkig nog steeds gespaard zijn van de buxusmot, geven ook ’s winters een mooi groen accent. De Gunnera (in haar moerasje) met haar kolossale bladeren laat in de zomer van zich spreken! Vandaar dat ze ’s winters voorzien wordt van een winterdek om dan de kou te weerstaan.

In de loop van een aantal jaren heeft het plantmateriaal wel wat aanpassingen ondergaan. Sommige planten doen het goed, de fruitbomen te goed/te weelderig, maar ook een groot aantal planten deden het minder goed en zijn verdwenen.

En zoals de ervaring van menig tuinvrouw/man leert: met een tuin blijf je altijd bezig; en met plezier!

We zijn zelf ook benieuwd hoe de tuin er bij zal liggen op 30 augustus; je bent van harte welkom om te zien wat er in de loop van de jaren gegroeid is!

Tot dan en de koffie staat klaar in het tuinhuis.

meer

 

 

 

26
Jun
Gesnapt….
25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel