Activiteiten & Actueel

Open Moestuin Route in Lelystad

Een heel bijzonder evenement, tot stand gekomen in samenwerking met (bijna) alle moestuinverenigingen en meer groene organisaties in Lelystad. 

Op zaterdag 16 juni zullen de deelnemende moestuincomplexen in Lelystad hun hekken openen voor belangstellenden. Ook moestuingerelateerde organisaties als 4 Fusion (participatietuin) en Biotuinen (biologisch complex) zullen hun terrein openstellen.

Elke organisatie geeft zijn eigen invulling aan het programma. Denk aan kraampjes met leuke of lekkere dingen gerelateerd aan moestuinieren, mini workshops, rondleidingen, activiteiten voor kinderen... 

Hieronder vind je een link naar een fiets -en autoroute, die langs alle deelnemende organisaties leidt, maar uiteraard ben je ook vrij om je eigen route te bepalen.

Op deze pagina stellen alle deelnemende moestuincomplexen en organisaties zichzelf voor, en daar vind je ook het programma per locatie. Kom kijken, laat je inspireren, doe mee... en geniet (door de diverse cadeautjes die onderweg gegeven worden) van alles wat moestuinieren is en kan zijn!

 

Groei & Bloei Lelystad 

Natuurlijk zullen wij met Groei & Bloei ook aanwezig zijn op de route.
We zijn deze dag te gast bij Biotuinen, aan de Bosweg (Karveel). 

Bij onze stand kun je kennis maken met de vereniging en het blad Groei & Bloei, lid worden en een prachtig actie-cadeau ontvangen, de zeer gewilde Specials (onder andere een moestuin-special) tegen een mooie prijs aanschaffen, maar ook... bloemschikken voor groot en klein!

Tegen een kleine vergoeding kun je onder begeleiding van onze bloemschiksters een modern stuk maken met piepschuim, bloemen en groente. Ook kinderen kunnen natuurlijk een eigen bloemstukje schikken met bloemen en groenten. Een leuk cadeau voor vaderdag? 

Tot slot zijn er uiteraard diverse cadeautjes: Wil jij de komende tijd lekker zelf je sla zaaien? Je ontvangt o.a. een gratis zakje zaad en een broesje als je onze stand bezoekt. 

 

Kom jij ons ontmoeten of je eigen bloemen / groenten stuk maken op 16 juni?

 

De praktische details & locaties

De Open Moestuinroute vindt plaats op zaterdag 16 juni, van 10.00 uur tot 16.00 uur. 

Je bent dan welkom bij de diverse deelnemende moestuinverenigingen en andere groene deelnemers. Hieronder stelt elke deelnemer zich voor en vertelt kort wat zij deze dag aanbieden.
Let wel, alleen op deze dag zetten de moestuinverenigingen hun deuren open voor niet-leden! Op andere dagen zijn de hekken over het algemeen gesloten. 

De locaties van deelnemende organisaties:

  • VTV De Visarend, Galjoen 01
  • 4Fusion, Wold 11
  • VTV Het Gelderse Hout, Houttuinen => ingang op 16/6 via Beukenweg
  • VTV De Runderweg, Hondsdraf
  • VTV Het Karveel, Bosweg 
  • Biotuinen (en Groei & Bloei Lelystad), Bosweg
  • VTV Zuigerplas, Bosweg
  • Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren, Bosweg

De auto en fiets route langs alle deelnemers

Klik >> Initiates file downloadhier << voor de autoroute                  Klik >> Initiates file downloadhier << voor de fietsroute

De Open Moestuinen stellen zich voor, inclusief het programma op 16 juni

 

Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren (VMT)

 

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw had één op de zeven gezinnen in Lelystad een volkstuin. Buiten bezig zijn, werken op je eigen tuin en eten van zelfgekweekte groenten en aardappelen was voor heel wat mensen een ideaal. Er waren dan ook volop volkstuincomplexen waar je een tuin kon huren. Nu zijn daar nog acht complexen van over.

 

Eén ervan is het moestuincomplex van Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren (VMT, Bosweg, 2e weggetje rechts, rechts aanhouden en helemaal uitrijden). Opgericht door mensen die nog vol waren van de idealen uit de flower powertijd en die, bij wijze van spreken, net terug waren uit San Francisco: op het complex moest veel kunnen en het gebruik maken van gif en kunstmest was verboden.

 

Nog steeds is het complex van VMT het enige complex in Lelystad waar je geen gif en kunstmest mag gebruiken.

 

VMT telt ongeveer 100 leden die moestuinieren (groenten, fruit, bloemen, kruiden en aardappelen) op ruim twee ha (zo’n 3 voetbalvelden) gemakkelijk te bewerken zavelgrond. De kleinste tuin is ongeveer 50 m2. Prima om mee te starten maar niet altijd zijn er kleine tuinen vrij! Ongeveer één hectare bestaat uit bomen (bijzondere en gewone fruitbomen maar ook heerlijk geurende lindes waarvan je smakelijke thee kunt zetten!), gras (in de lente vol bollen!) en heesterbeplanting. Kenmerkend voor het complex zijn de hagen. Al dat groen zorgt voor veel vogels, vlinders en andere natuur op en om de tuinen. Een ree en een vos zijn geen zeldzaamheid, twee VMTcomplexkatten houden de muizenpopulatie (hopelijk) wat binnen de perken. En verder hebben we een eigen bijenstal met een aantal bijenvolken en een kleine bongerd met appels, peren en pruimen.

 

Wil je meer info?
De website van Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren vind je >>Opens external link in new windowhier<<

Activiteiten tijdens de Open Moestuinroute

Op 16 juni kun je bij ons een rondleiding over het complex krijgen, een miniwijngaard met enthousiaste toelichting bezoeken, als (onder voorbehoud) onze bijenstal met een bezoek vereren. Verder hebben we zaaimatjes die kinderen in een potje kunnen 'zaaien' en willen we kruidenthee te serveren.

 

 

Volkstuinvereniging Zuigerplas

Midden in het bosrijke gebied van Lelystad liggen aan de Bosweg in de wijk Karveel een paar prachtige volkstuinen. Één ervan is die van de Volkstuinvereniging ‘Zuigerplas’. Deze vereniging dankt zijn naam aan de waterplas in het naburige Zuigerplasbos dat pal achter de volkstuinen ligt.

Doordat de volkstuinen midden in bosrijk gebied zijn gelegen, bevindt u zich als het ware midden in de natuur. Terwijl u van uw volkstuin geniet en even de tijd neemt, kunt u bijvoorbeeld buizerds en valken zien. Terwijl u uw groenten plant en fruit kweekt, hoort u volop de geluiden van de koekoek, de specht, het winterkoninkje, etc.

De volkstuin biedt u dus een verscheidenheid aan mogelijkheden om tot rust te komen. Niet alleen door het tuinieren zelf, maar ook door de natuur en alles wat hierin leeft. En ook de sociale contacten en de gezelligheid die het hebben van een volkstuin u biedt zijn waardevol.

De vereniging telt ongeveer 100 leden en die hebben gezamenlijk ruim 220 are in pacht. Dus de tuinen zijn gemiddeld 2,2 are groot. Maar de afzonderlijke tuinen zijn minimaal 1 are en hooguit 4 are groot. Er zijn momenteel nog tuinen van diverse grootte beschikbaar voor nieuwe huurders.

Een bijzonderheid van onze vereniging is dat het ‘t oudste complex is van Lelystad. Het logo van de vereniging, de vrolijke spitter, hebben we mogen overnemen van de vereniging die ooit alle destijds (1981) bestaande  volkstuinen bestuurde. 

Tijdens de “Opentuinendag” kunt u bij onze partytent terecht voor informatie over volkstuinen.
U wordt voorzien van wat u wilt: koffie/thee met wat lekkers, desgewenst een soepje proeven gemaakt van producten uit de volkstuin, een raadspelletje voor een half jaar gratis tuinieren en bij vertrekt kunt u een potjes met een plantje meekrijgen voor thuis. Ook een potje met een verrassingszaadje is misschien wel leuk. 

Tot ziens bij de Bosweg!

De website van Volkstuinvereniging Opens external link in new windowZuigerplas

 

Volkstuinvereniging ‘t Karveel   

Volkstuinvereniging ’t Karveel is is opgericht op 8 september 1981. Het complex bestaat uit in totaal  119 tuinen. 67 tuinen van 150 m2 , 45 tuinen van 100 m2 en  8 ouderen en/of mindervalidetuinen van 75 m2.

Ons volkstuincomplex ligt aan de Bosweg nr 6 in een bosperceel (over het fietspad vanuit de Karveel de Bosweg op 1e   gelegenheid rechts en gelijk de eerste gelegenheid links rijd je zo het complex op) Een kleinschalig overzichtelijk en vriendelijk complex, waar je kunt ontspannen van de dagelijkse werkdruk en kunt genieten van de natuur en je helemaal kunt uitleven in je hobby gezonde gifvrije groente en fruit verbouwen. Ons complex heeft leden van jong tot oud.

Ouderen /mindervalidetuinen
Wij zijn in de maand april begonnen met de aanleg van 8 ouderen en/of mindervalide tuinen. Wij zagen dat het voor oudere tuinders op een gegeven moment te zwaar werd en dat daar geen voorziening voor was. Om ook deze mensen de gelegenheid te kunnen blijven bieden om te tuinieren zijn wij met deze tuinen gestart. Ook voor mindervalide waren er geen of weinig voorzieningen in Lelystad om ook te kunnen genieten van een  moestuin. Tuinen die geschikt zijn voor mensen in een rolstoel en scootmobiel, met verhoogde plantenbakken die goed bereikbaar zijn, vaste tegelpaden, schuurtjes en per tuin een watervoorziening van 1000 liter water. Deze tuinen zijn voor ons complex mogelijk gemaakt door sponsoring van de Rabobank, gemeente Lelystad, de groene Sluis, Agave hoveniers en niet te vergeten de leden zelf. Medio juni zullen de eerste tuinen opgeleverd gaan worden.

Wilt u meer lezen over ons complex dan zijn wij te vinden op www.vtv-tkarveel.nl

 

Volkstuinvereniging Het Gelderse Hout

Zon, licht, lucht en water

 

Eén van de oudste volkstuincomplexen ligt tussen de Beukenhof en de Horst, nabij het Spetterbos, en is ruim 4 ha. groot: Het Gelderse Hout.

Volop zon, licht, lucht en zon.


Zo’n 160 tuinders beleven hier elke dag weer plezier aan hun hobby: het kweken van groente en fruit, bloemen en kruiden.

Het complex is rondom voorzien van een afrastering, en de toegangspaden zijn voorzien van toegangshekken.

Jaarlijks wordt er gezamenlijk mest en compost ingekocht, we hebben leden die ploegen en frezen voor de vereniging én er wordt in het seizoen wekelijks water gepompt.


Op het terrein lopen 4 paden van oost naar west, sinds kort is er ook een verbinding van noord naar zuid gemaakt m.b.v. snipperpaden. Dat is het begin van een inrichtingsplan voor de toekomst.

Er wordt gewerkt aan het oprichten van een kapschuur op een gemeenschappelijke ontmoetingsplek, waar de jaarlijkse pompoenenwedstrijd wordt gejureerd, een ruilmarkt plaats kan vinden, gemeenschappelijk fruit kan worden geplukt en kinderen kunnen spelen.


Groen en gezond staat hoog in het vaandel van de vereniging, de omgeving draagt daar zeker aan bij, dus alle reden om een kijkje te komen nemen.

Voor meer informatie kunt u op de Opens external link in new windowwebsite de contactgegevens vinden.

Of fiets gewoon een keer langs.

Er is altijd wel een tuinder beschikbaar voor een praatje.

 

Activiteiten bij Het Gelderse Hout tijdens de Open Moestuin Route op 16 juni

Op dit moment werken we hard aan de invulling van een programma in het kader van de open tuinen:

* Er wordt een puzzeltocht uitgewerkt voor de kinderen, en via de dwarsverbindingen op ons complex kunnen we zo overal een kijkje nemen.
* Tal van tuinders zijn beschikbaar om informatie te geven over het planten en zaaien.
* Er wordt voorlichting gegeven over de zgn. permacultuur (één van de tuinders werkt op deze wijze), een wormenhotel, over het kweken en gebruiken van kruiden en nog veel meer.
* We schenken vlierbloesemsiroop
* Bezoekers krijgen een plantje mee om zelf verder thuis op te kweken.

 

Volkstuinvereniging Runderweg

Deze vereniging is opgericht in januari 1981 en heeft sinds aug. 1990 312 are vruchtbare grond in erfpacht. Het complex is opgedeeld in vier vakken van 30 tot 40 tuinen en grenst aan de Oostervaart en aan de Runderweg en heeft een paar zorgboerderijen, schapen- en paardenhouders als buren. 

We streven naar een tuingrootte van gem. 2 are maar in de praktijk komt het er op neer dat er tuinders zijn die een groter of een kleiner areaal bewerken. Er zijn dan ook leuke beginners tuintjes beschikbaar maar ook tuinen voor de wat gevorderde tuinder! Er wordt een groot diversiteit aan groenten, fruit, kruiden en bloemen geteeld waaronder ook veel exotische groenten zoals sopropo, amsoi en kouseband. 

Naast het moes tuinieren kun je ook heerlijk genieten van de natuur om je heen en een wandeling langs het water maken om even te ontspannen na of voor het tuinieren.

Het complex is goed bereikbaar per auto maar ook per fiets en ligt ca. 1 km voorbij de Oostranddreef. 

De vereniging beschikt over een website (Opens external link in new windowwww.vtvrunderweg.nl) waarop uitgebreide informatie beschikbaar is voor geïnteresseerden. 

Op 16 juni zijn de volgende activiteiten gepland:

- Kraampje met lekkere sappen en Jams aangeboden door Nolly van Tuinderij De Groentehof
- Kraampje met verse oogst knoflook en uitleg over telen van knoflook in de Polder aangeboden door Karin van Polderknoflook
- Kraampje met diverse zoetigheden en verse munt thee aangeboden door stoere jongens. Neem gelijk een wandelingetje door de tuin en geniet op de schommelbank van een heerlijk kopje thee!
- Mini workshop tuinkers voor kinderen aangeboden door Lara van Zaden en Zo (tijd: 13:00 tot 15:00u/gratis)
- Kunst presentatie Carl Larson op één van de tuinen
- Openstelling diverse tuintjes
- Leer meer over de bijen op ons complex
- Pony rijden en een speurtocht voor kinderen
- Een kleinigheidje voor iedere bezoeker (zolang de voorraad strekt)
- Kinderen kunnen worden gesminkt. 

 

Volkstuinenvereniging De Visarend

 

De Visarend is het jongste volkstuinencomplex van Lelystad en ligt aan de Visarenddreef tussen de nieuwbouw van wijk Galjoen en de buitenbanen van tennisvereniging ITL. Het complex omvat 91 tuintjes die in omvang variëren van ca. 100 tot 200 vierkante meter.

 

Prima voorzieningen
Meteen bij aankomst ziet u het al: De Visarend is geen gewoon volkstuinencomplex. Allereerst beschikken veel van onze tuintjes standaard over een schuurtje voor tuingereedschap en andere spullen. Bovendien ligt elk tuintje aan een breed betonpad en is dus jaarrond goed bereikbaar, ook met de auto. Het complex wordt omringd door een sloot zodat er altijd gietwater op loopafstand is. Zowel binnen als buiten de (afsluitbare) poort van het complex is er veel parkeergelegenheid.

 

Actief bestuur en prettige sfeer

Op het complex van De Visarend heerst een gemoedelijke sfeer. Er is altijd tijd voor een praatje en waar nodig helpen tuinders elkaar met raad en daad. Het bestuur van De Visarend organiseert jaarlijks meerdere activiteiten voor de leden. ’s Winters kunnen meststoffen en plantgoed tegen scherpe prijzen worden ingekocht. Tijdens de Algemene Ledenvergadering begin maart worden niet alleen organisatorische zaken behandeld maar treden ook vaak sprekers op met interessante lezingen. In mei is altijd de jaarlijkse plantenruildag. Soms zijn er extra activiteiten. Zo is afgelopen jaar een snoeicursus georganiseerd.

 

Weetjes

  • Meerdere keren per jaar ontvangt De Visarend mest en strooisel van de Lelystadse dierenweides. Dit is beschikbaar voor iedereen (op = op).

  • Op het middenterrein bevinden zich drie verhoogde bakken voor mindervalide tuinders. Zij kunnen deze bakken bewerken vanuit hun rolstoel en/of zonder te knielen.

Volkstuinencomplex De Visarend, Galjoen 15-06 Lelystad

Website: www.de-visarend.nl

Activiteiten op 16 juni
Enthousiaste leden nemen u mee op een rondleiding over ons mooie complex. Diverse tuinders staan klaar voor een praatje over hun hobby.

Uiteraard staan koffie, thee en fris voor u klaar, inclusief versnapering.

Kinderen kunnen (desgewenst) naar de nabij gelegen speeltuin, maar ook heerlijk aan de slag met stoepkrijt op onze betonnen platen rond het middenplein. Ook kunnen ze een mini-boeketje steken in oase.

En bij vertrek krijgt u een paar plantjes mee om het moestuingevoel vast te houden.

 

Biotuinen Lelystad

Bij de volkstuinen in het Tuindersbos tegen het Zuigerplasbos aan ligt Biotuinen.

In 2010 gestart als initialtief van Tim Schippers als servicevolkstuincomplex en inmiddels een Biologische Tuinderij waar groentes en fruit kleinschalig worden geteeld met ondersteuning van vrijwilligers.


Activiteiten tijdens de Open Moestuin Route

Op 16 juni staat het clubhuis van Biotuinen open en kunt u binnen of buiten terecht voor koffie, thee, sap of een lichte lunch.

We leiden u rond over ons terrein en vertellen over deklaagbewerken, mulchen en biologische tuinieren.

We organiseren ook regelmatig moestuiniercursussen waar u zich voor kunt opgeven.
Ook voor de kinderen is er van alles te beleven. Onze eenden en poezen houden van kinderen en we hebben een trampoline en skelters. Onze vuurmeester Jan laat kinderen ervaren hoe het is om zelf een broodje te roosteren boven een kampvuur.

Tot ziens op 16 juni!

 

Participatietuin 4Fusion, meer dan een tuin!

 

Bij 4 Fusion kun je het hele jaar door meehelpen in de tuin, maar ook helpen de dieren te verzorgen, een creatieve workshop te volgen of meedoen aan het kinderkook café. Onze tuin ligt net naast het centrum in het Woldpark en is opgezet in 2015, met als doel de verbinding te leggen tussen mensen.

 

Veel mensen uit de directe omgeving hebben de tuin al gevonden en komen regelmatig verse eieren en groenten kopen of komen even een praatje maken.

 

Wij zijn bijzonder blij met onze grote kas, waardoor wij bij slecht weer ook gewoon open zijn. Dit was een geschenk uit het bedrijfsleven, om een stabiele plek te kunnen bieden aan o.a. mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Op onze houtwerkplaats kan men, onder begeleiding, meubels maken en renoveren. De laatste tijd is men echter druk met het maken van een nieuw buitenhok. Naast onze kippen en poezen komen er vanaf medio mei, twee nieuwe dieren bij. Wil je weten welke dieren?

 

Op zaterdag 16 juni bent u van harte welkom om dat alles en meer te ontdekken.
Bezoekers kunnen die dag
- poffertjes bakken
- meedoen in de houtwerkplaats, deze is open
- helpen met het verzorgen van onze dieren (schaap, alpaca, kippen, poezen, konijnen)

 

Website: Opens external link in new window4Fusion

meer

 

 

 

26
Jun
Gesnapt….
25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel