Activiteiten & Actueel

Lezing 'Wat eet er van mijn plant' door Kees Boele

Woensdag 24 januari, aanvang 20.00 uur in de Krakeling, Atolplaza

 

Taxussnuitkever, Groot Avondrood en Trips. Onder de loep of als foto zijn het schitterende insecten maar op Lavas, Fuchsia en Olifantsvoet zijn het maar lastige knagers.

Bioloog Kees Boele (Natuurpresentaties, Tilburg) presenteert met “Wat eet er van mijn plant” een bonte parade van kleine en grote dieren die in elke kamer- of tuinplant een rijk gedekte tafel zien.

Soms is de dader nog aanwezig, maar vaak zijn er alleen maar sporen te zien. En dan begint de grote puzzel, is het een knager of toch een virus of een schimmel die het vlekkenpatroon veroorzaakt heeft? Zijn er uitwerpselen te vinden of duidelijk sporen van hapjes? Vaak lijkt het antwoord niet verder te komen dan kever of rups maar dan wordt het tijd voor het planten lexicon of de kennis als lid van Groei & Bloei.

Bijna alle knagers zijn gebonden aan een beperkt aantal voedselplanten.

Superspecialisten zijn al helemaal gemakkelijk. Larfjes op lelie kan alleen maar een leliehaan zijn want voor alle andere kevers zijn deze prachtige bloeiers veel te giftig.

Lastig wordt het met exoten. Door handel in planten worden knagers letterlijk de wereld over gesleept. Bladpootwantsen uit Noord-Amerika, boktorren uit China en stokroossnuitkevers uit het Middellandse Zee gebied zijn inmiddels net zo gewoon als Nederlandse eikenbladrollers. Bij elk groep knagers worden ook voorbeelden van biologische bestrijding genoemd. Met uitzondering van enkele migranten is vrijwel elke knager met Nederlandse wilde of gekweekte roofdiertjes te bestrijden.

 

Heb je zelf aangetaste planten in huis of tuin waarvan je wilt weten wat voor knagers bij jouw planten bezig geweest zijn? Neem ze mee en hopelijk krijg je de determinatie mee naar huis. Heb je foto’s? Stuur ze op naar info@natuurpresentaties.nl en ze worden in de presentatie verwerkt.

 

Zaal open om 19.45 uur.
Gratis voor leden, niet-leden betalen € 5,-. Inclusief een kopje koffie of thee in de pauze.

meer

 

 

 

26
Jun
Gesnapt….
25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel