Activiteiten & Actueel

Fiets- & autoroute langs agrarische bedrijven en open tuinen in het Buitengebied "Boer zoekt Burger" oftewel... De boer op!

Lelystad is jarig!!!
Dat vieren wij in onze Nationale Tuinweek.


Pak de fiets of de auto voor een ritje door het buitengebied van Lelystad.
Neem onderweg een kijkje achter de schermen bij uiteenlopende boerenbedrijven, bezoek een tuinspecialist met alles voor tuin en terras en/of bewonder de opengestelde tuinen. Kijk wat de boerderijshop te bieden heeft of trek een eitje uit de muur. Natuurlijk zijn er op de route enkele punten waar je terecht kunt voor een versnapering.

 

 

 

 

De route...

Samen met de initiatiefgroep "Boer zoekt Burger" hebben wij een fiets- en autoroute uitgezet in het buitengebied van Lelystad van ongeveer 35 kilometer. 

Je rijdt de route aan de hand van de beschrijving die je onderaan deze pagina kunt downloaden. 

 

 

Onderweg kun je een bezoek brengen aan de volgende tuinen en bedrijven

Familie Neessen, Beginweg 19
Open tuin 

Hallo tuinliefhebbers,

Onze tuin bestaat uit een formeel deel met lage taxus hagen, gazons, diverse borders en berceaus. Met daar naast tevens een bostuin en grote vijver met border.
In alle delen zijn bijzondere planten en bomen. Het is een vier seizoenen tuin. Maar ook een echte liefhebbers tuin.
Er zijn oude en nieuwe gedeelten die in elkaar over gaan. Zowel zon als schaduwrijk.
De paden zijn hoofdzakelijk van schelpen. Er groeit een grote verscheidenheid aan soorten.

Speciaal voor het 50 jarig bestaan van Lelystad stellen wij onze tuin open op 17 juni 2017 tussen 10-16 uur.

Truus en Peter Neessen

 tuin familie Neessen

 

De Polderkol, Jupiterweg 6
Kruidentuin en verkoop van kruiden en kruidenproducten

'Leef je uit met kruiden' is het motto van deze Nationale Tuinweek.

Nu, dat kan bij onze biologische kruidenkwekerij. Op de kwekerij vind je uitgestrekte bedden met talloze kruiden, een feest voor oog en neus. Wat wij niet of in mondjesmaat kweken, verzamelen wij in de omliggende natuurgebieden. De kruiden worden geleverd aan andere bedrijven en verwerkt tot diverse producten om de gezondheid te bevorderen zoals thee, zalf en massageolie. Wij verkopen deze producten in onze eigen winkel waar je natuurlijk van harte welkom bent. Verder organiseren wij regelmatig activiteiten zoals rondleidingen door de tuin, cursussen en workshops. Deze hebben tot doel om de relatie tussen kruiden en gezondheid onder de aandacht van de mensen te brengen.

Tijdens de fiets/autoroute van 17 juni nodig ik je graag uit om ons bedrijf te bezoeken. Je kunt een wandeling maken tussen de kruidenbedden, een kijkje nemen in de kruidendrogerij, rondsnuffelen in de winkel en natuurlijk staat er een lekker kopje kruidenthee voor je klaar. Desgewenst geven wij een rondleiding. 

Marlies Engels

 

Familie Huisman, Edelhertweg 19
Moestuin tussen oprukkend zevenblad

Vrijgehakt en gestrimmerd uit een grote en verwilderde tuin op het WUR Animal Sciences complex. Er is een ‘herb terrace’, een moestuin met een mix aan ongebruikelijke en nuttige planten en een bos(pad) om habitat voor het wild te behouden. Het huis is anti-kraak en zal volgend jaar samen met de rest van de universiteitsgebouwen worden gesloopt en het is dus een tijdelijke tuin – het is daarom snel gedaan met een klein budget. Materialen zijn ter plekke gevonden of goedkoop gekocht bij de kringloop of marktplaats. Planten komen onder meer van Groei & Bloei en Transition Towns plantenruilbeurzen en zelfs AH moestuintjes.

Kom een kijkje nemen op onze unieke locatie om ongebruikelijke eetbare planten te zien, een gesprek te voeren over permacultuur of om aangename tuinplekjes te zien aan de rand van Lelystad in een zee van zevenblad!

Tom en Fiona

 

Familie Brommer, Elandweg 85
Akkerbouwbedrijf, open tuin

In 1992 heb ik het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Het gaat om een akkerbouwbedrijf met de volgende gewassen: aardappel,ui, winterwortel en graan. Of zoals ik het ook wel noem het hutspot bouwplan. Met twee andere bedrijven in de buurt wordt intensief samengewerkt, zodat de meeste werkzaamheden (zaai tot oogst) zelf worden gedaan.

Op het bedrijf wordt duurzame energie opgewekt, middels zonnepanelen en windturbines. Na een intensieve verbouwing van het huis in 2008 is de tuin grotendeels opnieuw aangelegd, en is een oude schapenweide bij de tuin getrokken. De door mijn moeder verzamelde stinzeplanten verspreiden zich steeds meer over het erf.

Evert Brommer

 tuin familie Brommer

 

Bouwman Buitenleven, Wisentweg 64
Alles voor de tuin, gratis koffie & thee, stand G&B
 

Bouwman Buitenleven maakt exclusieve totaalconcepten voor het ultieme buitenleven. Van ontwerp tot en met de uitvoering. Je kan er terecht voor complete tuinen, bijzondere grote bomen en sierbestrating. 

‘Onze kracht? We werken met passie!’, zegt eigenaar Luke Bouwman. ‘Groen is een belangrijk geraamte van de tuin, zorgt voor sfeer, voor ecologie en zorgt dat het water in de tuin afgevoerd kan worden. We werken veel met volwassen bomen en hebben een collectie van 150 verschillende stenen en tegels'. 

Kom bij ons inspiratie opdoen, wandel door de potterie of schuif aan voor een kop koffie. 

Wil je persoonlijk advies over het ontwerp, de aanleg of de inrichting van een tuin? Maak dan van tevoren een afspraak. 

Bouwman Buitenleven biedt alle deelnemers aan de Buitengebiedroute een kopje koffie of thee aan. Op vertoon van je ledenpas ontvang je er bovendien een leuke attentie (op = op). 

 

Hoeve Vredeveld, Zeeasterweg 15
Vlees- en melkkoeien, zorgboerderij, winkel en restaurant

Hoeve Vredeveld (zeeasterweg 15, Lelystad) is van oudsher een akkerbouwbedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgebreid met een zorgboerderij, melkveebedrijf, Hereford koeien voor het vlees, een kinderdagverblijf en de verkoop van eigen producten in de boerderijwinkel.

Het winkeltje is 6 dagen per week geopend en iedereen is van harte welkom om een rondje over het bedrijf te lopen. De deelnemers van de zorgboerderij vertellen u er graag over. De koeien zijn inmiddels helemaal biologisch en het akkerbouwbedrijf is in omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering.

Het bedrijf wordt gerund door de broers Sjaak en Jan Groot, en Marc en Astrid van Telgen-Groot. Meer informatie vindt u ook op de Opens external link in new windowwebsite. Tot de 17e!

 

Familie van der Weele, Zeeasterweg 24
Eierautomaat en verkoop pioenen

We kunnen bezoekers helaas niet in de stallen ontvangen, maar de kippen in de uitloop buiten zijn natuurlijk wel te zien. De verse eieren van onze scharrel,  vrije uitloop en biologische kippen zijn te koop in de eierautomaat. Onze pioenen, vooraan aan de weg, staan hopelijk nog in bloei. Deze zullen (onder voorbehoud van beschikbaarheid) ook te koop zijn in ons eierhokje. En natuurlijk zijn wij die dag in de buurt vragen. 

 eierautomaat

 

Familie Bierma - Buringh, Zeeasterweg 29
Open tuin

Een boerenbedrijf hebben wij niet meer, maar iedereen is van harte welkom in onze tuin, die zich op dit moment van zijn mooiste kant laat zien. Wij hebben onze tuin aangelegd in 1995 op een voormalige schapenwei. Er is een grote vijver en een tuinhuisje dat Johannes zelf ontworpen en gebouwd heeft. Wij houden van grote plantengroepen, dat geeft rust in de tuin.

Wij werken er met veel plezier in , al ga je de leeftijd (70+) wel een beetje voelen. Kom gewoon kijken en genieten van de beslotenheid van de tuin in het weidse landschap van de polder.

Johannes Bierma en Annie Buringh

 

Familie van Bergeijk, Lisdoddeweg 60
Akkerbouwbedrijf, pluimvee, de Lelystadse Boer, Stichting Veldleeuwerik

De boerderij van de familie van Bergeijk is deze dag opengesteld. U kunt een kijkje nemen op het akkerbouwbedrijf. Het bedrijf heeft ook een pluimvee tak waar scharrelvleeskuikens worden houden, u kunt de kuikens zien lopen door het raam! Ook kunt u de machines en de schuren bekijken, de deuren staan open!

Deze boerderij ligt in het gebied van De Lelystadse Boer, een samenwerking van 60 boeren die door de komst van Lelystad Airport zijn gaan denken in kansen. De Lelystadse Boer wil de producten die ze teelt presenteren, laten proeven en beleven op het toekomstige vliegveld. Maar om op korte termijn al actief te zijn begint De Lelystadse Boer dit najaar in Lelystad met het leveren van lokaal geteelde producten. Kom kennis met ons maken!

Stichting Veldleeuwerik, waar dit akkerbouwbedrijf bij aangesloten is presenteert zich ook op dit bedrijf. Kom kennis maken met de stichting en zie dat veel Flevolandse akkerbouwers op een integraal duurzame manier hun mooie bedrijven ontwikkelen!

 

 

Belangrijke informatie & de routes

Groei & Bloei

Met onze Groei & Bloei stand staan wij deze dag bij Bouwman Buitenleven. Kom langs voor een gezellig praatje of om je te laten informeren over onze activiteiten voor de komende periode.
Mocht je nog geen lid van Groei & Bloei zijn, dan kun je vandaag nog gebruik maken van de speciale aanbieding die geldt tijdens de Nationale Tuinweek en meteen profiteren van alle voordelen. 

 

De routes

De start van de routes is beschreven vanaf het Zuiderwagenplein, maar je kan uiteraard overal op de route starten. 

Aanmelden is niet nodig en deelname aan de route is gratis (eventuele aankopen uitgezonderd). 

De tuinen en bedrijven hebben hun poorten open tussen 10.00 uur en 16.00 uur. 

We ontmoeten je graag onderweg! 

 

Download de routes hier (klik op het plaatje van de route die je wilt downloaden):

Wij wensen je een heerlijke dag vol met ontdekkingen en mooie momenten. Geniet van het aanbod in ons eigen buitengebied.

 

Foto's

Als je onderweg leuke, grappige of mooie foto's maakt, dan zou den we het leuk vinden als je deze deelt op onze facebookpagina. De leukste foto's zetten we in het zonnetje in onze volgende nieuwsbrief!

 

NB. Wij hebben deze routes met de nodige zorg samengesteld en gecheckt. Uiteraard rijd je deze route op eigen risico en kan Groei & Bloei of een van de organisatiepartners niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade.  

 

 

 

meer

 

 

 

20
Jul
Volkstuin: verrassingen
15
Jul
Volkstuin: het gewas bij de buren…….