Vrijdag 16 mei van 19:00 - 21:00 uur  Open Tuin in de Gondel en in Hollandse Hout. Alleen voor leden!

De tuin van Migchiel van Diggelen, Gondel 17-25

Toen we in 1982 in Lelystad kwamen wonen, waren er veel jonge bomen, Er was dus nogal wat schaduw, een mooie mogelijkheid om stinze planten te proberen. Helaas de bostulp is niet gelukt, Haarlems klokkenspel is verdwenen. Er zijn 4 soorten sneeuwklokjes dus de Engelsen blijven kampioen. De voorjaarszonnebloem gedraagt zich evenals de boshyacint en daslook als een onkruid.De buurman ziet in het voorjaar overal de voorjaarshelmbloem dankzij de ijverige mieren.Helaas ben ik een zondaar, ik heb vele soorten narcissen en dus niet alleen de wilde narcis. Ik ben blij dat de kievitsbloem zich uitbreidt.

In de loop der jaren moest er gedund worden, helaas moest de rode beuk in verband met de zonnepanelen verdwijnen. We hebben rode, gele, zwarte en kruisbessen. De laatste jaren probeer ik ook groenten tussen de bloemen te kweken.

In het grasveldje beneden bij de stadsgracht staan wilde bloemen maar de boterbloem moet in de gaten gehouden worden. Bij het terras is er een klein gazonnetje, ik heb er een hekel aan,ik houd er niet van om gras zomers te sproeien

In het zonnigste gedeelte staan allerlei gele boemen en stokrozen tegen de schutting van de buren die met klimop is behangen en een mooie nestgelegenheid is voor merels die ook in de beklede Spaanse Aak elders in de tuin zijn plekje kan vinden. Toch proberen we de groei van klimop te beperken.

Dit jaar is alles erg vroeg, ik hoop dat de paarse alliums nog bloeien ook die breiden zich makkelijk uit. Er zijn ook verscheidene soorten geraniums, de donkere ooievaarsbek hybridiseert met de witte, dus wel 5 kleurtjes.

De tuin Annelies de Vroom, Hollandse Hout 183

Toen we in de winter van 2012-2013 na zware regenval wederom vele duizenden liters water moesten wegpompen uit onze achtertuin, was het ons duidelijk: er moest ‘iets’ gebeuren met die terugkerende wateroverlast. Ook omdat de tientallen bollen die ik in de pas aangelegde border had gestopt de wateroverlast niet hadden overleefd en het geen eenvoudige opgave bleek planten te vinden die een zeer natte herfst en winter, waarbij ze soms weken in het water zouden staan, en een droge zomer overleven. De aangelegde drainage functioneerde niet naar behoren en onze tuin ligt laag t.o.v. de buurtuinen.

In ruim tien jaar tijd was mijn passie voor tuinieren gegroeid met de ontwikkeling van de tuin: ik startte met een distel/kweekgras/paardenbloemveld van 1600m2 dat uitgroeide tot bloemen-/rozen-/moes- en fruittuin. Diversiteit van planten voor vogels, dieren en insecten stond inmiddels hoog op mijn tuinlijstje. Natuurlijk maakte ik fouten: zo bleken de buxushaagjes rond de moestuin een heerlijk bergplaats voor de slakken te zijn, die zich dan ook ’s avonds juichend op mijn slaplantjes stortten. Ook zijn er successen te melden: spontaan kwam er een wilde orchissoort op (brede wespenorchis) die zich aardig lijkt uit te breiden. Vorig voorjaar stonden er twaalf verschillende soorten akeleien in de voortuin. De egel kreeg jongen in de bladerhoop.

Wat naar mijn idee echter nog ontbrak was een vijver. En gezien de terugkerende wateroverlast was het toch wel erg jammer dat we dat water elke keer wegpompten of weg lieten zakken. Bij toeval stuitte ik in een oude Groei&Bloei op een artikel over EcoCare hovenier Loek Gorris die zogenaamde natuurlijke vijvers aanlegt. Een bezoekje aan zijn website maakte al snel duidelijk dat hij me misschien kon helpen aan een permanente oplossing. April 2013 legde zijn bedrijf een vijver aan, zonder vijverfolie en zonder vijverbak dus, die het overtollige water kon opvangen. Met de uitgegraven grond maakte hij een wal die wordt tegengehouden door een gestapelde stenen muur (deels van oude bakstenen en deels van grote stenen die ik had verzameld).

In de muur werden planten gezet (o.a. steenanjers, muurleeuwebek, lupine, wilde margriet, blaassilene, koekoeksbloem, hemelsleutel) De uitgegraven klei werd vermengd met zand waardoor er een nieuwe biotoop ontstond: de kruiptijm, kaardenbol, cichorei, toorts etc. deden het vorige zomer uitstekend. Op de oever werden zwanebloem, kattestaart, knikkend nagelkruid etc. geplant. En in het water: o.a. waterpepermunt, varens, waterlelie, fonteinkruid, krabbescheer.

Binnen twee weken hadden de salamanders en kikkers de vijver ontdekt. De boerenzwaluwen kwamen natte klei uit de oever halen voor hun nestbouw, de sperwer nam zijn bad in het water, kortom: de tuin werd een stuk spannender. (voor wie meer wil lezen over de aanleg en het resultaat: in het februarinummer van de Groei&Bloei wordt er uitgebreid aandacht aan besteed).

Achter de vijver en muur ligt een strook met bomen en struiken die ik sinds kort aan het beplanten ben met stinzenbollen en –planten. Dit voorjaar bloeiden daar de wilde bosanemoon, vogeltje-op-de-trip, gele bosanemoon, scilla’s, boshyacinten, vogelmelk, om maar wat te noemen. De voortuin op het zuiden staat vol bloemen (met o.a. rozen, akeleien, astrantia, geranium, herfstanemonen, stokrozen).

De bezoeker van mijn tuin zal gegarandeerd onkruid vinden, de strijd tegen de heermoes is definitief verloren, maar zal hopelijk ook kunnen genieten van deze, in mijn ogen, spannende tuin!

Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER
Mar
Beloond voor wachten op de zon