Activiteiten & Actueel

Vanavond zijn er  twee Open Tuinen, die zo'n 3 km van elkaar liggen: De Kalverschuur van Christine Rill en de tuin van Sigita Blaauw. Wil je het voetballen zien en toch naar de Open Tuinen avond? Dat kan! De tuin van Sigita is tot 22:00 uur open!

Bij de Kalverschuur kan met natuurlijke materialen een eenvoudig bijenhotel worden gemaakt voor 2,50 euro! Ook leuk voor kinderen!

De Open Tuinen avonden zijn alleen voor leden. 

Scroll naar beneden voor de routebeschrijving!
 

De tuin van Sigita Blaauw, Klokbekerweg 10, Lelystad

We kwamen in mei 2003 naar de Klokbekerweg. Ik kende de tuin al goed, want mijn schoonouders hebben tot dan hier gewoond. De tuin is in 1984 aangelegd en ook zijn de grote lijnen hetzelfde gebleven, hebben we al veel veranderd. De stijl is niet strak en vrij natuurlijk. De vaste planten zorgen voor goede basis, het   hoeft van mij niet perfect te zijn, we willen er ook van kunnen genieten. De moestuin vraagt ook de enige aandacht, het blijft leuk en uitdagend om je eigen groente, fruit en bloemen te telen.

Sinds vorig jaar hebben we een vijver, het is nog een heel gepuzzel om het water helder te houden. Ons gazon is nodig aan renovatie toe, maar we konden het onze twee honden het niet aan doen om spelen in de tuin te verbieden. De gras bij de buren is en blijft voorlopig groener.

Sigita Blaauw

 

 

De tuin van Christine Rill - Visvijverweg 32, Swifterbant

De Kalverschuur

Tuinieren heerlijk werkwoord, maar o wat zijn we er druk mee.

Ik ben Christine Rill en woon sinds 2009  in het buitengebied van Swifterbant, in het `Rivierduingebied` en tegenover het `Klokbekerbos`.

Het dagelijkse werk hier op de boerderij bestaat uit het verzorgen van het jongvee van mijn kinderen en het bijhouden van het erf en het houden van creatieve workshops met natuurmaterialen in de Klaverschuur, een oude schuur waar een aantal jaren terug nog de jongste kalveren gehuisvest waren.

In onze tuin staan naast de `oude` planten van de vorige bewoners mijn eigen favorieten, nl. Stinze planten en wilde inheemse planten waar ik met enkele een haat liefde verhouding mee heb want soms weet je niet wat voor wilds je in huis haalt!

Een geliefde wilde plant die het in mijn vorige tuin maar spaarzaam deed,  groeit hier in de vruchtbare polderklei explosief en blijft ondanks verwoed wieden de kop op steken.

Natuurlijk heeft dat ook zijn charme en omdat de meeste planten geschikt zijn voor de insecten laat ik ze soms hun gang gaan.

In het vroege voorjaar bloeien de honderden akonieten en sneeuwklokjes in het gras die ik allemaal had meegenomen en hier zich in vijf jaar tijd razend snel weten  te vermeerderen.

Vorig jaar zijn we gestart met nieuwe fruitboompjes planten in de oude boomgaard en hebben we een bijen en vlinderstrook aangelegd en een heus bijen en insectenhotel geplaatst die druk wordt bezocht en bewoont door de wilde bijen.

Stokrozen en herfstasters zorgen voor de vrolijke toon in het najaar, kortom een half wilde tuin waar mensen, vogels en insecten aan hun trekken komen. Ik zou zeggen kom kieken!

 

 

Routebeschrijving:

Lelystad Houtribdreef- Zuigerplasdreef- rechts afslaan naar N302 Houtribweg- Na 600m links afslaan IJsselmeerdijk op. Na 5,5km rechtsaf naar Klokbekerweg, na 1 km linksaf naar Visvijverweg. Dan is De Kalverschuur de 3e boerderij aan de linkerkant, nr. 32. Ga je rechtdoor op de Klokbekerweg, dan is Sigita's tuin de 2e boerderij aan de rechterkant, Klokbekerweg 10.

OF:

Lelystad Oostranddreef- neem op de rotonde afslag Runderweg- aan het einde op de T-splitsing  linksaf de Swifterringweg op; Volg deze weg, gaat onder het spoor door, nu volgt een flauwe bocht naar rechts. Neem vervolgens de eerste afslag links. Dit is de Klokbekerweg.  Ga je eerst naar Sigita's tuin, Klokbekerweg 10, dit is de 1e  boerderij aan de linker kant (dus niet de eerste afslag!). Ga je eerst naar De Kalverschuur, Vijsvijverweg 32, rij dan door op de Klokbekerweg tot je de kruising met de Visvijverweg bereikt. Ga hier rechtsaf. Dan is het de 3e boerderij aan de linkerkant.

De Kalverschuur is geopend tot 21:00 uur, Sigita's tuin is geopend tot 22:00 uur.

Routebeschrijving downloaden

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST