Activiteiten & Actueel

 

Op 21 juni stelden maar liefst 10 bewoners van het Haf hun tuin open voor de leden van Groei & Bloei!

Lees hieronder de verhalen van de bewoners en bekijk alle foto's van die dag!

 

 

 

De tuin van Luuk Meints

Welkom. Ik ben al geruime tijd alleenstaand. Eind van deze maand is het 25 jaar geleden dat ik afscheid nam van mijn werk. Om achter de Geraniums zitten te voorkomen, heb ik ze maar buiten gezet. Dat geeft ruimte en brengt beweging met zich mee. Ze staan wel nog in de pot. Het leuke daarvan is dat je de potten een of meerdere keren meent te moeten verplaatsen.

Voorkant van het huis is het een Hortensia tuin. Achterkant "DE GERANIUMS" en nog het een en ander o.a. fruit. Van af het begin dat ik hier woon is altijd rekening gehouden met het ouder worden. Indeling is ook geleidelijk aan tot stand gekomen.

Ik ben erg ingenomen met mijn bloemen etcetera, en mijn kippen die iedere dag zorgen voor een vers eitje. Ik laat u graag zien hoe een 80 plusser heel veel uren in en van zijn tuintje kan genieten.

Tot ziens op 21 juni.

Luuk Meints


De tuin van Roelie Hartog

Haf 10

In 1993 zijn we komen wonen in Lelystad. De tuin stelde niets voor, wat gras en een paar hoge bomen (die hebben we snel omgehaald).

Toen aan de slag, een vijver moest er komen (die al weer weg is). Nieuwe bestrating, aarde en planten.

Ik ging op stap voor planten en kwam thuis met verschillende soorten en wist niet altijd de namen, maar ik ging op de kleur af.

Veel hortensia’s staan in de tuin. maar nu krijg ik ieder voorjaar bezoek, die heel wat hortensia takken afknipt. Wat doen ze er mee, je hoort verschillende verhalen.

Maar ondanks dat, geniet ik van de tuin.

Kom kijken.

Roelie Hartog


De tuin van Iris v't Bosch

Haf 12

Mijn tuin,

Mijn tuin beweegt. Een lustoord voor allerlei klein gespuis. 

Geuren en kleuren hebben mijn voorliefde. 

Chaotische structuren om te kunnen genieten van de vele soorten bijen, hommels, zweefvliegen, lieveheersbeestjes, oorwurmen, pissebedden, rupsen vlinders en vogeltjes. 

Ieder jaar is het weer een verrassing wat er bovenkomt en waar ik een beetje proberen zal bij te sturen. 

Iris v’t Bosch


De tuin van Nynke de Groot

Haf 15

Een tuintje en een tuin, beide bij Nynke de Groot op Haf 15.

Het tuintje ligt aan de voorkant van het huis en heeft twee borders. Met elk siergrassen, schoenlappers en hortensia’s.

Blikvangers zijn een grote ronde taxus  bol en de klimhortensia tegen de muur.

De tuin, achter het huis, is een rechthoek met ronde vormen, zoals: buxus bollen en een gazon(netje) , en een in vorm gesnoeide laurier.

Door de vele vaste planten, die in groepen geplaatst zijn en de vele bloembollen , is er het hele jaar door kleur in de tuin.

Als extra zal er tijdens de open dag verrassende tuinkeramiek van Margreet Horselenberg te zien en te koop zijn.


De tuin van Bob en Els Kruisman

Haf 21

Bij de aankoop van het huis was de tuin in Japanse stijl.

In eerste instantie hebben wij deze stijl niet consequent doorgevoerd waardoor hier en daar aanpassingen gedaan zijn naar eigen inzicht/gemak.

Pas na verloop van tijd zijn wij iets bewuster bezig geweest met wat er voor beplanting hoort bij een Japanse tuin.

De tuin is nog steeds in ontwikkeling en het zal geruime tijd in beslag nemen voor wij de tuin meer in Japanse stijl gerealiseerd zullen hebben. Wij houden er namelijk van om meer stapsgewijs investeringen te doen, in plaats van in één keer alles aan te pakken.

De vijver, met  onder andere verscheidene soorten goudwindes, is een bron van leven, beweging en ontwikkeling, wat zorgt voor dagelijkse ontspanning en verwondering.

Dit, samen met meerdere hoekjes om te zitten, maakt dat wij heerlijk kunnen toeven in onze tuin.

Bob en Els Kruisman

 

 


De tuin van Janneke en Pieter Wielinga

Haf 22

Onze tuin blijft hetzelfde en toch verandert er veel.

Vorig jaar is onze Esdoorn er uit gegaan en daardoor hebben we veel licht terug gekregen.

Het terras is wat kleiner geworden en de bloemenborder groter.

Nu kan ik nog meer planten een plekje geven. En ook zaailingen mogen vaak blijven staan, want weggooien (op de composthoop) kan altijd nog. Zo bloeit en groeit er het hele jaar door van alles en heeft de tuin in ieder seizoen z’n mooie hoekjes.


Bas en Ilja van Breenen

Haf 30

Een paar vierkante meter tuin.....

Een paar vierkante meter tuin met bloemen

Een paar vierkante meter tuin met planten

Een paar vierkante meter tuin met groente en kruiden

Een paar vierkante meter tuin met speelruimte

Een paar vierkante meter tuin met zonplekjes

Een paar vierkante meter tuin met schaduwplekjes

Een paar vierkante meter tuin met een lange eettafel

Een paar vierkante meter tuin waar je buiten kunt zitten als het regent

Een paar vierkante meter tuin....dat is onze tuin, een heerlijke tuin.


De tuin van Janny Relyveld

Haf 47

Een tuin op de manier van Janny en dat betekent leven en laten leven en dus genieten en je laten verrassen.

Ieder jaar is de tuin weer anders omdat o.a. planten zich uitgezaaid hebben of bepaalde planten andere hebben verdrongen. Ik heb wel sterk in mij om de planten hun eigen gang te laten gaan alhoewel dit soms toch gestopt moet worden. Ik houd veel van clematissen en kan dan ook geregeld de verleiding niet weerstaan om er weer een te kopen om dan later erachter te komen dat ik er eigenlijk geen plek voor heb. Uiteindelijk zet ik hem, tijdelijk denk ik, ergens neer, maar dat tijdelijke is snel voorbij als de wortels zich door de pot heen, in een beetje grond, vast verankerd hebben en vervolgens laat ik hem dan staan. Ze bloeien dan wel niet zo uitbundig maar ze bloeien wel. Ik houd van een tuin met allerlei soorten planten, maar dat hadden jullie inmiddels wel begrepen. Ik ken veel planten bij naam en koop ze bij verschillende kwekerijen en tuincentra. Een aantal planten hebben ik in  potten, zoals hosta’s, hortensia’s, campanula’s, grassen, irissen enz.

Ook rozen vind ik heerlijk om in de tuin te hebben. Ik heb o.a. Sympathie, Compassion, New Dawn, Lichtkoningin Lucia en Westerland.

Hartelijke welkom, kom en zie!           


De tuin van Kees en Riet Roza

Haf 60

Deze tuin is te bekijken van 13.00u.-16.00u.

Ontmoeting aan ’t Haf nr. 60 op een “mooie zomermiddag” in het groen.

Wanneer je aankomt, kan je niet verder dan de leilinde. Wel om de hoek, daar is onze tuin, die je zoekt op het zuidwesten – de hele dag zon – dus plekjes gecreëerd om in de schaduw te bivakkeren. We wonen er vanaf het begin - 1976. Enkele jaren later een stukje tuinverlenging gekocht, dat nu vruchten oplevert.

De kippen en konijnen voelden zich er ook thuis. In het voorjaar is de tuin op z’n vrolijkst met alle bolgewassen en bloeiende struiken. In het najaar genieten we van de noten en de pruimpjes. De vogels komen graag aanvliegen om voedsel te zoeken in de beschutting. Kortom een bezoekje meer dan waard om bij te praten. Welkom bij Kees en Riet Roza.


 

De tuin van Wilfried Timmermans

Haf 84

Nu de bananenbomen nog stevig ingepakt zijn in stro tegen de vorst, komen de eerste topjes van de hosta’s al weer boven de grond. De bollen staan bijna in bloei, en de crambe begint uit te lopen. De rheum, angelica en de reuze gunnera zijn ook alweer begonnen.

Mijn tuin is niet groot, maar de planten dus wel. Mijn voorkeur gaat uit naar bijzondere blad motieven of zeer grote bladeren. In de zeer beschutte tuin is het vooral zomerdag onder de bananen bomen genieten.

Wilfried Timmermans

 

meer

Bij Biologische Wijngaard El Placer, Groene Velden 140,

krijg je 10% korting op de wijnen en likeuren.

Meer info


Bij Het Tuinhuis tijdens de Nationale Tuinweek,

Groene Velden 31,

drie eenjarige zomerbloeiers voor slechts 2,50 euro!

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST