Expert in geranium- en erodiumsoorten dankzij Haplopappus.

Rein ten Klooster is een bevlogen man. Als landmeter van professie was hij maar met mate geïnteresseerd in de tuin van zijn vrouw en in alle planten die daar groeiden. Wel bewonderde hij het feit dat zij alle Latijnse namen van de planten uit haar hoofd wist te noemen. ‘Heb je al gezien dat de Haplopappus alweer prachtig bloeit?’ zei zijn vrouw op een goede dag tegen hem. De prachtige naam van het plantje plus het feit dat hij zich helemaal geen voorstelling kon maken van welke plant er werd bedoeld, waren de directe aanleiding voor Reins’ huidige passie voor de geraniums. Vanaf dat tijdstip was er geen houden meer aan en op dit moment is er geen plant binnen de geranium- en erodiumfamilie, die een geheim voor Rein heeft wat betreft bloeiwijze, kleur, herkomst en standplaats.

Ongeveer 30 leden hebben genoten van de presentatie van Rein op 19 maart waarbij er zo’n slordige 165 beelden van deze bijzondere plantensoorten voorbijkwamen. Prachtige beelden werden ons getoond, die voorzien werden van een uitgebreide toelichting, doorspekt met anekdotes over kruisingen, telers en het voortbestaan van een bepaalde variëteit: wanneer het je lukt om een nieuwe plant te kweken, die het goed doet, mag je hem een naam geven en wordt de plant opgenomen in het officiële register, wat weer financiële voordelen kan opleveren.

Vóór de lezing had Rein een overzicht  rondgedeeld met alle namen van de planten uit de presentatie, zodat ieder kon aankruisen welke geranium hij/zij het mooist vond. Voor de meeste aanwezigen kon de avond niet meer stuk omdat ze het geluk hadden een door Rein ten Klooster meegebrachte plant via de verloting in de wacht te slepen. Een mooie lezing weer, vooralsnog de laatste van 2014. Voor meer informatie: zie de site van de Nederlandse Pelargonium en Geraniumvereniging (ngpv.eu) of gewoon de facebookpagina van Rein ten Klooster.

Els den Boer

Kruiden en appelmoes - Blik op de Tuin 884
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)