Het Nederlands kampioenschap bloemschikken (NKB) voor amateurs 11 oktober 2013
in de Orchideeënhoeve te Luttelgeest

Het is je vast niet ontgaan, Reny Jonker en Saskia van der Hout hebben weer mee gedaan aan het NKB. Vergezeld van hun steun en toeverlaat Alie Unij. 's Avonds was een nieuwsitemverslag op omroep Flevoland te zien. Voor diegenen die dat gemist hebben (op internet is het nog steeds te bekijken), volgt hieronder een kort verslag van een geslaagde dag.

Na wekenlang voorbereiden, nadenken over de opdracht, knutselen, overleggen, proberen en nog eens proberen, oefenen met bloemen, en het maken van een stappenplan was het dan zo ver. Extra spannend omdat we een paar dagen daarvoor benaderd waren door Inge Simonis van de organisatie van het NKB of we mee wilden werken aan opnames voor omroep Flevoland. Saskia werd 's morgens vroeg vlak voor vertrek om half acht live in de radio uitzending van Leo Schouwenaar gebeld. Tijdens de wedstrijd kwam Tessel Linders bij ons langs met microfoon en camera, alles op een prettige ontspannen manier, we hebben er geen last van gehad. En ze heeft er een mooie uitzending van gemaakt. Grappig om achteraf jezelf terug te zien. Daarnaast was het voor ons erg leuk om over onze hobby (passie) te mogen vertellen. We hebben van verschillende mensen leuke reacties op deze uitzending gekregen.

Het onderwerp was deze keer “FEEST” omdat het NKB voor de 50ste keer werd gehouden. Dit is een thema waarmee je als bloemschikster goed kan uitpakken. Op de foto’s op de website kun je zien dat dit ons goed gelukt is. Naast een thema is er ook dit jaar als extra moeilijkheid het verplicht gebruik van verschillende materialen, waaronder vier blokken steekschuim, enkele bloemen en bladmateriaal. Het overige materiaal moet je als deelnemer zelf verzorgen.

Er wordt bij de beoordeling door de juryleden punten gegeven op verschillende onderdelen, namelijk: Thema, Techniek en Afwerking, Totaal indruk en Verwerking verplichte materialen. Saskia eindigde op de 8ste plaats met 86,4 punten in de A klasse. Reny als 7e met 89,7 punten in de Select A klasse. Allebei bij de eerste 10, dus een eervolle vermelding en door naar Select A en Ereklasse.

Het was weer een mooie, gezellige bloemschikdag. Na de wedstrijd, tijdens het jureren was er een bloemschikdemonstratie en later uitleg over de wedstrijdstukken. Daarvan hebben we weer veel van geleerd. We zaten gezellig met de dames uit Dronten. Waarvan Gerda Schrijnemakers wel heel goed scoorde, ze werd 2e in de Ereklasse (dit is de hoogste klasse, nr1 is kampioen van Nederland). We zijn trots op haar.

Volgend jaar is het NKB weer in Luttelgeest. Wie gaat er mee voor de B-klasse?

Reny Jonker en Saskia van der Hout

Gesnapt….
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel