Activiteiten & Actueel

** Eetbare Siertuinplanten **

Eetbare  siertuinplanten

 

Kruiden:

Bieslook (bloeit met paarse bolvormige uienbloemen

Winterbonenkruid (Satureja montana) vaste plant

Salie

Rozemarijn

Diverse thijmsoorten

Diverse soorten munt (liefst in pot ingraven in verband met uitlopers)

Maggiplant (lavas)

Marjolein (Origanum vulgaris)

Venkel (foeniculum vulgare) bloeit met gele schermen in nazomer, te gebruiken bij vis, in salades, sauzen en het zaad in brood.

 

Fruit als haag:

Appel of peer in leivorm gesnoeid langs draad, krimpnet of muur

Frambozen, bessen, kruisbessen, geleid langs erfafscheiding.

Vooral de herfstframbozen Fall Gold en Autumn Bliss geven goed fruit

 

Kiwi of druif over pergola

Kweepeer als kleine solitaire boom, vooral de variëteiten Lescovac of Ludovic

 

Mooie groenten en eetbare bloemen:

Roomse kervel (Myrrhis odorata) zelfde gebruik als gewone kervel

Artisjok (in najaar bedekken met dikke laag compost)

Kardoen (hoge distelachtige plant)

Oostindische kers (bloemen in de sla)

Boragie (komkommerkruid) (bloemen in de sla, of invriezen in ijsblokjes voor drankjes)

Snijbiet, de variëteiten met rode of gele nerven

Paarse boerenkool

Slasoorten als Lollo rosso, lollo bionda, eikenbladsla

Courgettes, maar dan de niet rankende soorten. Maakt mooie bladerbos en geeft toch veel vruchten.Ook de bloemen zijn eetbaar, gebakken in deegpapje of gevuld met bv. gehakt.

Daslook. Bloeit vroeg in voorjaar met mooi witte schermpjes. Blad door de salade.

Goudsbloemen. (Bloemen in de salade, thee)

Daglelies (bloemen zijn eetbaar, zie courgette)

Rood bloeiende pronkbonen (als klimmer)

Naar boven

** Garlic Wash (tegen slakken) **

Garlic Wash

  • 2 bulbs garlic
  • water

Instructions

  • Crush 2 bulbs of garlic.
  • Steam or boil in 2 pints of water for 3 to 4 minutes until blanched.
  • Strain mixture and make back up to 2 pints.
  • Leave to cool.

When ready to use, mix one tablespoon into a gallon (3.8 litres) of water. Sprinkle on to leaves in late afternoon (in dry weather).

The mixture will apparently dry on the leaves making them rather unappealing to slugs and snails!

Naar boven

** Sproeimiddelen **

Sproeimiddelen om slakken, insecten enz. te verdrijven

Bereiding

Artemisia-extract

Kook 100 gram droog artemisiablad in 1 liter water gedurende 20 minuten. Laat een dag staan. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik.

Bieslookextract

Week verse bieslookbladeren  2-3 dagen in 1 liter water. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik.

Gedroogd boerenwormkruid

Droog boerenwormkruid en maak het heel fijn. Strooi het over de grond, 1 gram per m². Verdrijft wortelinsecten.

Brandnetelextract

Laat een emmer met brandnetels  20-30 minutes in water koken, zeef het en laat een dag staan.Doe er een beetje zachte zeep bij. Verdun de 1 op 4 voor gebruik. Soms voegt men melk of bruine suiker toe. Tegen rupsen en luizen.

Narcissenextract

30 gram narcissenbloemen 20 minuten koken in in 1liter water. Laat een dag staan. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik. Tegen schimmels.

Rabarberextract

Kook 1 kg rabarberblad in 2 liter water gedurende 20 min., voeg er wat zachte zeep aan toe. Zeef en verdun 1op 4 voor gebruik.Tegen luizen.

Uienextract

Zet uienblad enkele dagen te weken in water. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik

Vlierextract

Kook 500 gram vlierblad  30 minutes in 1 liter water, zeef en and verdun het 1 op 4. (tegen luis en rupsen)

Heermoesextract

30 gram gedroogde akkerpaardenstaart(heermoes) 20 minuten laten koken in 1 liter water. Laat een dag staan. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik.

Naar boven

De mooie moestuin of de eetbare siertuin

Een impressie van de lezing van Marie José Meertens op 17 oktober 2012 in de Krakeling/Atolplaza.

Woensdagavond 17 oktober j.l. vond de eerste lezing van het seizoen plaats op een nieuwe locatie: de Krakeling in het Atolplaza aan de Schor.

Marie José Meertens uit Boxtel was uitgenodigd om de ( ca. 40) aanwezigen mee te nemen bij het verkennen van de mogelijkheden om een “mooie” moestuin aan te leggen, of een eetbare siertuin.

Het gaat hier dus om de combinatie van sierplanten en eetbare planten, in één tuin. En het moet gezegd: het lukte haar goed. Haar enthousiasme was zeer aanstekelijk, en haar kennis en ervaring spraken daarin door. Ze heeft bij de Kleine Aarde in Boxtel gewerkt. Dat was natuurlijk een bakermat voor de uitwerking van het begrip biodiversiteit.

Voor de pauze ging ze met name in op het belang van structuur en ordening in de groente- of (ook wel genoemd) eettuin, de teeltwisseling en de combinatieteelt. Juist omdat je in een groente- of eettuin de combinatie wilt maken met sierplanten kun je niet zomaar, lukraak, ergens wat tussen zetten. Daarbij is het zo dat je op die manier ook beter aandacht kunt geven aan teeltwisseling. Niet jaren achter elkaar dezelfde planten op dezelfde plek kweken. Dat geldt met name voor de groente tuinen, maar ook de siertuin heeft profijt van wisseling, eens in de zoveel jaar.

Teeltwisseling is belangrijk in het kader van het beheersen van onkruid en niet gewenste insecten en larven, met name vaak onder de grond.  De combinatieteelt, het bij elkaar plaatsen van bepaalde planten en groenten, is juist belangrijk in het beheersen boven de grond. Ongewenste insecten kunnen worden verdreven en gewenste insecten juist aangetrokken door met name geur en afgifte van mineralen in de grond.

Na de pauze stond de siertuin centraal, en ging ze met ons op zoek naar ‘eetbare’ elementen die zonder veel moeite een plekje kunnen vinden. Fruit in de tuin (appels, peren, bessen, frambozen) is mogelijk met behulp van (halfstam) fruitbomen, maar ook met hagen. 

Aardbeien kunnen in bakken of manden. Voor kinderen kun je denken aan de zgn. 1 bij 1 tuinen. Een vierkante meter tuin, afgebakend met planken en verdeeld in 9 vakken. Een kruidenspiraal geeft op een relatief klein oppervlak veel mogelijkheden, evenals een groente’toren’. Je zoekt het dan in de hoogte.

Daarnaast kunnen keuzes gemaakt worden voor groenteplanten op kleur, grootte, vorm en omvang en kan ook de bloeiwijze van groenteplanten zelf een interessant element worden in de siertuin.

Op tal van momenten werd het verhaal doorspekt met suggesties voor soorten en variëteiten.

Kortom, een onderhoudende openingslezing.

Het tuinseizoen begint nu tot rust te komen, maar juist dan hebben we de tijd om plannen te maken. En daarbij kan deze lezing inspirerend werken.

Pieter Wielinga

 

Tijdens de lezing noemde Marie Jose diverse boeken en websites. Dit zijn de gegevens daarvan:

Julia Voskuil - De mooie moestuin. ISBN: 9789062559886
Alys Fowler - De eetbare tuin. ISBN: 9789061129394
Marion Weijzen - De eetbare siertuin. ISBN: 9789075280395

http://www.rhs.org.uk/Gardening/Grow-Your-Own
http://www.gardenorganic.org.uk/
http://www.mooiemoestuin.nl/

http://www.avvn.nl/natuurlijk-tuinieren/

Wij ontvingen van Marie-José nog een paar handige overzichten. Over eetbare sierplanten en zelf te bereiden sproeimiddelen. Klik op de tabjes hieronder om ze te lezen:

meer
21
Jan
Kruiden en appelmoes - Blik op de Tuin 884
15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)