Lezing 'Winterbloeiers, de tuin van oktober tot april' door Beline Geertsema

Beline Geertsema heeft een eigen tuinadviesbureau, geeft winterlezingen, en ontwerpt tuinreizen. Daarnaast is zij ook voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting. Een van de kerntaken van deze stichting is bescherming en behoud van hedendaagse en historische buitenplaatsen, bijzondere parken, tuinen en stedelijk groen. Ze woont in Soest en vertelde dat ze veel in Kalmthout, België heeft gewerkt.

In de vijf koude en donkere wintermaanden van november tot april lijkt de tuin in diepe winterrust. Juist dan is het verrassend om te zien hoeveel er dan toch in die maanden in de tuin te beleven kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kerstrozen, de sneeuwklokjes en de toverhazelaars.

Aan de hand van foto's toon Beline bomen, heesters, vaste planten en bloembollen die vanaf november tot april bloeien en winterhard zijn. De bloemen zijn meestal wat minder opvallend qua kleur, maar vaak zijn ze heerlijk geurend. Er kwamen teveel soorten voorbij om allemaal te noemen, maar hierbij een aantal voorbeelden:

Sedum: er zijn verschillende mooie winterharde soorten o.a. de Acre, Aizoon en Spectabile.

Eupatorium - Leverkruid is doorgaans een winterharde plant, verlangt volle zon of half schaduw en vochtige, maar goed doorlatende grond.

Aconitum Carmichaelii - Monnikskap met prachtig staalblauwe bloemen. Bloeit vanaf eind augustus lang door en hoeft niet opgebonden te worden.

Abeliophyllum Distichum - een witte forsystia, die heerlijk geurt.

De geelbloeiende Chimonanthus Praexox - Meloenboompje bloeit in januari en februari.

Kirengeshoma Palmata – Japanse wasbloem. Deze winterharde plant is geschikt  voor de half schaduw. In de herfst draagt hij trossen met bleekgele bloemen.

Asters: Frikartii Mönch is een voorbeeld van een zeer rijke bloeiende vorm tot 40 cm. hoog met helderblauwe, duurzame bloemen.
Beline vertelde dat ze dol is op asters in tuinen, maar wel in groepjes bij elkaar.

Cyclamen: bloeien van augustus tot oktober. Ze doen het goed hier in de klei. Een hele mooie is de Hederifolium. Schoffel niet rondom cyclamen, laat ze liever met rust.

Prunus bloeit in oktober.
Leycesteria Formosa - grootmoeders oorbel.

Choisya Ternata Sundance, niet in de zon plaatsen.

Sarcocco is familie van de buxus. Deze heeft 11 soorten en ruiken allemaal lekker.

Hamamelis Mollis - Toverhazelaar en de mooie oranjebruine Hamamelis Jelena.

Viburnum is ook groen blijvend.
Helleborus oriéntalis.

Nog wat tips die voorbij kwamen:

• Het is mooi om ongeveer een derde aan groenblijvende planten in je tuin te hebben. Denk bijv. eens aan de witte Skimmia Kew Green en Bamboe, wel een woekeraar.
  • Plant eens een Winterjasmijn bij de voordeur, hij geurt heerlijk.
  • Zet tegelijk bloeiende planten in groepen bij elkaar in de tuin, in plaats van verspreid door de tuin.
  • Let bij het kopen van rozen op de bottels die ze krijgen. Mooie bottels krijgt bijvoorbeeld de Rosa Moyesi Geranium.

Het was teveel om allemaal op te schrijven; er zijn toch heel veel mogelijkheden om de tuin in de winter te laten bloeien.

Het was een erg interessante lezing; de leden van Groei & Bloei gingen tevreden naar huis met heel veel  informatie.

Maayke Caniels

Wil je meer weten over de Nederlandse Tuinenstichting? Klik hier

Beline Geertsema

Wil je wat meer weten over Beline Geertsema? Klik dan even hier.

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
TOMATENOOGST