Verslag NK Bloemschikken 2011

Onze hartelijke gelukwensen voor Reny Jonker met het winnen van de Innovatieprijs voor de A-1 klasse!

Van de afdeling Dronten eindigden Dorry Meijer op de 14e plaats in de ereklasse en Gerda Schrijnemaekers behaalde de 1e prijs in de A klasse. Ook voor hen onze hartelijke gelukwensen!

Hieronder eerst een leuk stukje geschreven door Reny, hoe zij het NKB als deelneemster heeft ervaren. Daarna zal ik iets schrijven over mijn beleving van de dag, met de studentenwedstrijd. Maar dus eerst Reny:

Verslag van Reny Jonker

Vrijdag 30 september was het eindelijk zo ver. Het voorbereiden van het vrije stuk was deze keer gewoon leuk. Eerst wat krabbels en bedenksels op papier. Daarna wat proberen met piepschuim een kaarsvet. Piepschuim "zagen" met een soldeerbout. Dit alles met hulp van mijn echtgenoot, die nog steeds vindt dat ik er beter wat Sedum in had kunnen verwerken, maar dit terzijde. Naar atelier wollepop om te wolvilten. Een keer naar Dronten om het door Anneke van Veen (daar ga ik op les) te laten beoordelen. Zo groeide het stuk tot het echt menens werd. Het algemene thema was World Inspired Colours. Het subthema voor de A-klasse was bloemstillevens met een chique en elegante uitstraling. Ik wilde er in ieder geval een eigentijds stuk van maken met wat creativiteit van me zelf.

Saskia was mee als begeleider, wat erg fijn was. Zij heeft geloof ik ook wel een leuke dag gehad. 's Morgens moesten we eerst het verplichte stuk maken. Daar had ik wat moeite mee, en daar gaan we op oefenen voor de volgende keer. Na de koffie was het thema arrangement aan de beurt, en 's middags bloemschik demonstraties, bespreken van stukken door o.a. flora Frits en wachten op de uitslag. De innovatie prijs, ik ben er erg blij mee. We hebben nog wat na kunnen spreken met een jury lid en iemand van het groepje die de innovatie prijs bepaald. Onderweg naar huis hebben we nog even lekker gegeten met de drie dames uit Dronten. Die hadden ook wat te vieren, namelijk een eerste prijs.

Het was een leuke en leerzame dag, en ik verheug me op volgend jaar, dan is het NKB op 21 september bij de Floriade in Venlo. Misschien doe ik er dan toch maar wat Sedum in.

Reny

Verslag van Saskia van der Hout

Ja, ik heb zeker een leuke dag gehad. Helaas mag je niet in de ruimtes bij de wedstrijddeelnemers aanwezig zijn tijdens de wedstrijd. Maar in de ruimte waar we zitten is de studentenwedstrijd goed te volgen. Ik loop er zelfs doorheen om foto’s te maken en halverwege de wedstrijd heb ik ook een filmpje gemaakt. Volgens Reny zie ik er, met mijn bloemetjes jurk, ook uit als een schooljuf en denkt iedereen dat ik erbij hoor.

De studentenwedstrijd is erg leuk. Dit jaar is het thema voor de scholen Lady Gaga, dus alles mag, want hoe extremer, hoe beter. Een heel goed gekozen thema, dat prima aansluit bij de belevingswereld van de studenten. Dat is ook heel goed te merken aan het enthousiasme waarmee ze de hele tijd bezig zijn en natuurlijk ook aan de mooie, bizarre bouwwerken waarmee ze binnen komen. En die later, met de bloemen en ander groen erop, veranderen in ware kunstwerken. De tijd vliegt voorbij.

Na alle bloemschikdemonstraties en “commentaar” op de bloemstukken, volgt eindelijk de prijsuitreiking. Met als zeer leuke verassing de innovatieprijs van de A1-klasse gewonnen door Reny. En dan eindelijk kijken naar wat ze gemaakt heeft. Ik vind het een heel mooi bloemstuk, vooral de kleuren, heel levendig en sprekend, met ook hele mooie bloemen. Daarnaast vind ik de kegels van vilt en de halve bol van kaarsvet ook erg mooi gemaakt. Als je de andere bloemstukken in de A1-klasse ziet staan, dan is het gelijk duidelijk waarom Reny de innovatie prijs heeft gewonnen. Haar bloemstuk is duidelijk vernieuwend wat betreft materiaal en kleur gebruik en daardoor opvallend.

Het was een leuke ervaring om het NKB mee te maken als toeschouwer, volgend jaar ga ik zelf ook meedoen, ik heb er nu al zin in. Spannend en leuk om te doen, maar ook gezellig om samen met Reny aan het NKB mee te doen. Dat betekent dus veel oefenen dit jaar. Maar goed dat ik veel Sedum in mijn tuin aan het planten ben.

Saskia

Klik op een foto voor een vergroting.

Reny wil graag het commentaar van de jury horen op de door haar gemaakte creaties. Bekijk het filmpje.

De studentenwedstrijd NKB 2011

Halverwege de NKB 2011 studentenwedstrijd. Dit jaar met het thema Lady Gaga.

Reny met de Innovatieprijs voor de A-1 klasse!

Kijk hier voor de winnende bloemstukken van het NKB 2011.

Kruiden en appelmoes - Blik op de Tuin 884
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)