Lelystad

Welkom bij Groei & Bloei
Lelystad

Uitgelicht

Cancelen Tuinkringloop

Cancelen van de Tuinkringloop op 10 oktober

De veiligheidsregio Flevoland gaat deze week nog naar risiconiveau 2 vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. We willen niet de kans vergroten dat er iemand ziek wordt door elkaar op te gaan zoeken tijdens een activiteit van Groei & Bloei.

Daarom moeten we helaas onze Tuinkringloop cancelen. Heb je mooie planten of stekjes bewaard voor deze ochtend, dan kun je er misschien iemand in je buurt blij mee maken en het op afstand voor de deur zetten?

Veel tuinplezier in eigen tuin en we hopen volgend jaar weer te kunnen ruilen!

===================================================================================================

Mooie beelden!!!!!

Wilt je toch mooie plekken bekijken zonder dat je er naar toe kunt??

Haal dan deze beelden in huis!

 

Keukenhof gaat niet door, maar ze hebben wel een website 'virtueel open':

https://keukenhof.nl/nl/keukenhof-virtueel-open/ 

met steeds weer nieuwe filmpjes om te bekijken.

 

De Hortus Botanicus Amsterdam heeft ook een paar filmpjes:

https://www.dehortus.nl/de-hortus-in-huis/video-tours/ 

 

Over de grens bij Venray is dit jaar in Kamp-Lintfort de Landesgartenschau (Laga) van de deelstaat NRW in Duitsland.

https://www.kamp-lintfort2020.de/ 

Deze Laga is ook alvast virtueel te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=yiyEzAaczuo&feature=youtu.be

Veelkijk plezier!

========================================================================================

 

Helaas moeten wij mededelen dat alle activiteiten

van mei t/m september van Groei & Bloei Lelystad

geannuleerd zijn i.v.m. het Coronavirus.

 

 

Coronavirus

Wat een bijzondere tijden! Het coronavirus heeft de wereld in haar greep, en ook de Groei & Bloei wereld. Graag brengen we jullie op de hoogte van het afblazen of uitstellen van onze activiteiten. Hou dus deze site in de gaten en geef je vooral op voor onze Lelymail zie  =hier=  Dan ben je snel op de hoogte van het reilen en zeilen binnen onze vereniging.

 Namens het bestuur wensen wij iedereen sterkte en vooral een goede gezondheid toe.

Geniet van de lente!

 

Vrijwilligers gevraagd voor ‘De Zintuigentuin’ in het Bultpark.

 

Vorig jaar is het Bultpark Groenproject van start gegaan. Het project bestaat uit diverse onderdelen, zoals een Pluktuin met kruiden en bloemen, Lekker Lelystad, een ‘tuin’ waar alle struiken en een paar bomen in aangeplant zijn waarvan je de vruchten en soms de bloemen kunt eten, drie Blije BijenBorders en het Bultpark Buurtbos.

Het Bultpark Groenproject wordt afgerond met een kleine Zintuigentuin. Deze wordt verdeeld in vier bakken: ‘Zo ruikt groen’, ‘Zo voelt groen’ en ‘Zo smaakt groen’. De vierde bak is de ‘Lief en Leed bak’. Hierin wordt het menselijk leven gesymboliseerd met behulp van planten, van levensboom tot doodsbeenderenboom en alles daar tussen in. De Zintuigentuin wordt in totaal zo’n 35 m2 groot. Het ontwerp is reeds goedgekeurd door de gemeente, de invulling met de planten vordert maar inspraak is nog mogelijk.

Het leek Stichting Bultparkcomite een aardig idee om leden van Groei&Bloei afdeling Lelystad uit te nodigen om de Zintuigentuin te adopteren. Dat betekent in de praktijk vooral het onderhoud van de plantenbakken en het informeren van mensen/groepen die belangstelling hebben voor de tuin en de beplanting. De verwachting is dat het onderhoud, indien er een groepje van 2-4 vrijwilligers is, ongeveer één uur per 14 dagen bedraagt. 

Meer informatie kun je vinden op onze website www.lelystad.groei.nl. Bij vragen kun je mailen naar p.a.kouwenhoven(at)gmail.com of bellen naar 0320-226575.

 

 

Moestuin groep!

Wat houdt een moestuingroep in ? 
Een groep willekeurige mensen die ieder zelf een moestuin hebben. Dat kan zijn: • thuis in de achtertuin  • een volkstuin  • een 1 meter moestuinbak thuis   • of bakken op het balkon. • Met of zonder kweekkas 
De bedoeling is  1. het delen van kennis  ▪ waar moet je op letten met het zaaien van groenten ▪ wat te doen bij ziekten en plagen ▪ wat voor soort grond gebruiken  ▪ een beregeningsysteem proberen ▪ elk jaar een beplantingsplan van de groentegroepen maken    2. elkaars problemen bespreken ▪ wat te doen bij ziekten en plagen ▪ wat te doen bij vakantie, uitdroging en wateroverlast 3. het ruilen van zaden en stekken ▪ zaden zijn beperkt houdbaar dus is het handig om zaden te delen of te ruilen ▪ er is altijd een teveel aan stekjes dus handig met elkaar te delen 4. het bezoeken van elkaars tuinen 1 x per maand ▪ elkaars tuinen  bekijken is tevens kennis delen ▪ al lopend door de moestuin komen vanzelf de vragen naar boven 5. open moestuinen dagen bezoeken 6. eventueel met elkaar of een paar uit de groep naar goede kwekerijen gaan 7. eventueel tzt ook de siertuin erbij betrekken. ▪ Dus moestuin en siertuin 
De moestuingroep komt regelmatig bij elkaar in het seizoen: maart-september.  De groep wisselt met elkaar heel veel informatie.  • Over slimme en meestal eigengemaakte beregenings-systemen • Zaaiproblemen • Zaden en stekken • Ziekten en plagen • Het indelen van de groentegroepen • soort grond, bemesting • recepten uitwisselen.  • En alles wat daar tussen zit. 
De bijeenkomsten worden gehouden bij de tuinen van de verschillende leden, die natuurlijk vol trots hun tuin uitgebreid en enthousiast willen laten zien. De leden leren zo veel van elkaar.  
Geïnteresseerd in moestuinieren en wil je je graag aansluiten bij deze groep? 
 
Contactpersoon: 
 
Sonja Helmstrijd, mobiel 06-57124298 en via de mail   smh@chain07.nl  

Groei & Bloei Lelystad

Heb je ook zo'n plezier in tuinieren? Dan ben je bij Groei & Bloei Lelystad aan het goede adres! 

Groei & Bloei Lelystad is een vereniging die hoort bij het landelijke blad Groei & Bloei. Wij organiseren in Lelystad  voor leden en niet-leden allerlei zaken die je niet in het blad kunt vinden. Zoals: informatieve lezingen over bijvoorbeeld exotische planten, kamerplanten, rozen of besdragende planten waarbij bekende of minder bekende sprekers een lezing geven met behulp van planten of prachtige foto's. Ook verzorgen wij diverse workshops zoals een mosschilderij maken, bloemen van vilt maken of leren composteren of snoeien. Vaak is dit in Lelystad, maar het kan ook zijn dat het daarbuiten is.

Verder zijn er onze excursies naar tuinen en kwekerijen die maximaal een uur rijden vanaf Lelystad liggen. Wij rijden dan zoveel mogelijk met elkaar mee in eigen auto. Bij de excursies krijgt men een kijkje achter de schermen en meestal een boeiende rondleiding. Elk jaar is er een busreis waar je je voor in kunt schrijven die naar prachtige tuinen en of kwekerijen gaat die op een wat grotere afstand liggen van Lelystad. Ook is er om het jaar een busreis naar het buitenland.

In de zomer zijn er open tuinen avonden waar we bij grote en kleine tuinen gaan genieten van de mooiste ontwerpen en planten.

Tijdens de tuinkringloop in het voor- en najaar wisselen veel planten, stekjes, tuinboeken, potten en dergelijke van eigenaar.

En speciaal voor leden die houden van bloemschikken hebben we onze bloemschikclub Lelybloem. Of de bloemschikcurses waarbij je elke les met een prachtig bloemstuk vandaan komt.Deze cursus is ook voor niet-leden en geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

 

Als je ook mee wil doen aan onze activiteiten dan kun je overwegen om een lidmaatschap op Groei & Bloei te nemen.   Lees hier verder Leden ontvangen het Groei & Bloei tijdschrift 10 x per jaar. Naast het tijdschrift ontvangen leden kortingen bij diverse groene bedrijven, groenmarkten en op activiteiten van de diverse afdelingen in het land. In Lelystad zijn een aantal winkels waaronder bloemenwinkels en kwekerijen waar je korting krijgt. Ook tijdens de excursies, uitjes, cursussen en workshops is er voor leden altijd een korting en betalen niet-leden meer dan leden. Zo kun je je voordeel halen uit je lidmaatschap!

 

Alle activiteiten die we organiseren staan in ons blad (het Lelyblad) die 3x per jaar bij leden in de brievenbus valt. 
Lees hier de laatste nieuwsbrief (of duik in een ouder exemplaar)
 

Daarnaast versturen wij regelmatig een mail (de Lelymail) met de laatste nieuwtjes, wijzigingen, herinneringen ivm aanmelden voor activiteiten en meer...   Wil je je aanmelden, dan kan dat >>hier<<

 

In de fotorubriek vind je een impressie van de laatste excursies, uitjes en lezingen. 

Tuinlog

01 Mar

Angela's tuin

Met stip genoteerd

Meer

Agenda

Er zijn geen agenda items gevonden