Open tuin avond op de Wijngaard en Beweeg- en beleeftuin "Bij de Ooievaar"

Afdeling:

Datum:

10-08-2022 t/m 10-08-2022

Kosten:

Kosten lid:

€ Deze activiteit is alleen toegankelijk voor leden

Locatie:

Wijngaard 4
8212 CB Lelystad

Kom kijken op de Wijngaard en in de beweeg- en beleeftuin "Bij de Ooievaar"

Meer info:

Tuin familie Akkerman (Wijngaard 4)

Wij wonen nu 21 jaar met veel plezier op Wijngaard 4. Toen we hier kwamen wonen konden we er ongeveer 200 m2 grond bij kopen van de gemeente. Daardoor kregen we een perceel van bijna 900 m2. Meteen heel veel bomen en coniferen gerooid. De eerste bewoners plantten klein spul, raken daaraan gewend. Maar alles groeit en wordt (te) groot.

Bij huis hebben we naast borders met bloemen en planten ook een moestuin met daarin de gebruikelijke producten, snijbloemen, bessen-, braam- en frambozenstruiken.

Vorig jaar hadden we ontzettend veel last van slakken, ze vraten zelfs het groen van de uien en tuinboontjes op. Dit jaar zijn er nagenoeg geen slakken omdat het al tijden (te) droog is. Watergeven doen we wel aan de potplanten en zo nu en dan aan een slaphangende plant. Sproeien doen we niet. Daardoor en door de plantenkeuze is het hoogtepunt wat betreft bloei en kleur voorbij. Er is echter nog voldoende te genieten.

Jan en Jannie Akkerman

De Beweeg- en beleeftuin  Bij de Ooievaar

Bij de Ooievaar is sinds 30 april de naam van het buurtinitiatief rond het Stiltebos aan de groene oostkant van Lelystad. Dit initiatief als onderdeel van het gemeentelijk project Mensen maken de buurt is in 2014 gestart bij het 40 jarig bestaan van de lage Wijngaard. Het plaatsen van een ooievaarsnest was daarbij ons gezamenlijk cadeau als bewoners.  Mede gerealiseerd via een bijdrage van de toenmalige bouwer van de woningen. Inmiddels zijn er door de jaren heen 8 jonge ooievaars uitgevlogen. Het gaf extra leven aan de buurt. De locatie werd gaandeweg voor veel wandelaars een dagelijkse trekpleister. Met toenemend enthousiasme vanuit de buurt is er vervolgens elk jaar iets toegevoegd aan deze prachtige omgeving rond het Stiltebos zoals: het poten van 2500 voorjaarsbollen, zaaien van wilde bloemen mengsels, maken en plaatsen van een aantal insectenhotels, een rijtje van 10 appel- en perenbomen, bloembakken bij de ingang en -dit najaar – aanleggen van een paar tuintjes,  en niet te vergeten een informatiehokje. Zeker in coronatijd werd de locatie steeds meer een wandelgebied. Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat 2 jaar geleden  met steun vanuit de gemeente , het Sportbedrijf Lelystad en het landelijk project Kern met Pit van de KNHM de wandelpaden in het Stiltebos zijn opgeknapt. Ook  zijn er, verdeeld over de locatie, een achttal eenvoudige beweegtoestellen geplaatst. En is er een Jeu de boules baan aangelegd.

Met een gezellige bewonersbijeenkomst – 150 bezoekers –  is deze nieuwe eigentijdse aankleding van de wijk op 30 april 2022 voor geopend verklaard. Een mooie  aanwinst voor bewoners van de omliggende wijken Buitenplaats, Wijngaard en Langevelderslag. Maar in feite voor heel Lelystad. Een ontmoetingsplek!

Kom gezellig een kijkje nemen in de Beweeg- en beleeftuin Bij de Ooievaar. Wandel over het terrein en maak kennis met de mindfulness wandelroute door het Stiltebos. We zijn als bewoners trots op ons project Mensen maken de buurt en vertellen graag over het tot stand komen - met af en toe vallen en opstaan! -  en onze verdere plannen. En wellicht hebben jullie goede suggesties voor ons. We houden ons aanbevolen.

De initiatiefgroep Bij de Ooievaar.

Bij Wijngaard 4 kun je terecht voor een drankje voorafgaand aan of na afloop van je bezoek aan het buurtproject. Het buurtproject vind je aan de Atol aan de overkant van de sloot ten noorden van Wijngaard 4. Daar staan Gert Kolstee en Jan Akkerman klaar om het project toe te lichten.  Parkeren langs dat deel van Atol is niet mogelijk dus wandel vanaf Wijngaard naar de locatie van het project. Of – indien mogelijk – neem de fiets.

Graag tot ziens op 10 augustus.