EXTRA OPEN TUINEN AVOND   DONDERDAG 16 JUNI 19.00 – 21.00 UUR

Groei&Bloei, afdeling Lelystad is zeer verheugd dat ze nog drie paar trotse tuineigenaren bereid heeft gevonden om hun mooie tuinen aan haar leden te laten zien, en wel op donderdag 16 juni! Deze avond is alleen bedoeld voor leden van Groei&Bloei. In de extra Lelymail van juni kunt u de adressen vinden, ontvangt u deze niet, dan kunt u contact opnemen met het bestuur.

Tuin 1:          De tuin van Janneke en Pieter Wielinga.

Onze tuin is zo’n 300 m2 groot, omsluit het huis aan drie zijden en laat zich het beste omschrijven als een tuin waar planten hun gang mogen gaan en er nauwelijks zwarte grond te ontdekken is. De basis is zo’n 45 jaar geleden gelegd met planten uit het ouderlijk huis van Janneke, die zijn meeverhuisd vanuit Winsum, waar we toen woonden, via de Lagune hier in Lelystad naar hun bestemming op het Haf. (Er staan trouwens nog steeds nakomelingen van muurbloemen die destijds in Winsum al gezaaid zijn.)

Groen met aandacht voor geuren, -een Chimonanthus naast de schuifpui, een Wisteria aan de pergola, Sarcococca en planten die naar kerrie ruiken, of naar cola, lavendel, tijm, rozemarijn en salvia’s en zelfs narcissen worden (mede) op hun geur aangeschaft. Er staan zo’n 20 verschillende soorten Geraniums in de tuin, de verschillende Salvia’s groeien in aantal en soort, kortom er is in elke hoek wel wat te ontdekken.

En, zowel Janneke als Pieter, kunnen geen stek laten liggen, dus er staat ook nog heel veel opgepot. Er is een kas waar al jaren tomaten worden gekweekt in potten, en achterin een goed functionerende composthoop die 2 keer per jaar wordt omgezet, en waarvan de compost weer op de tuin gaat. Sinds een paar jaar werken we met Bokashi, een vorm van zuurstofvrije (anaerobe) compostering. Al het opgepotte materiaal (en de kas) profiteert daarvan.

Inspiratie?  De tuin bij het ouderlijk huis van Janneke en Sissinghurst, de tuin van Victoria Sackville, hoewel onze tuin niet vergelijkbaar is natuurlijk.

Favoriet tuincentrum? De Hessenhof van Hans Kramer in Ede.

Nieuwsgierig? Kom vooral 16 juni kijken!

Tuin 2:          De tuin van Wil en Wim Stoof.

We zijn in 1974 in Lelystad komen wonen en onze tuin was jarenlang een ‘kindertuin’; een tuin met een gazon, wat bielzen en heideplanten. In 1994 zijn  we naar een groot tuincentrum in Midden-Beemster gegaan en daar raakten  we geïnspireerd door één van de voorbeeldtuintjes, namelijk de zogenaamde ‘Japanse tuin’. We hebben onze tuin laten ontwerpen door één van de tuinarchitecten die daar werkte en voor de grap deden we een jaar later mee aan een tuinwedstrijd van het tuintijdschrift ‘Mijn Tuin’. We wonnen tot onze verrassing de derde prijs: er werd voor het blad een fotoreportage van onze tuin gemaakt én we kregen een tuinreis naar Wales cadeau! Het snoeien van de bomen in de ‘Japanse vorm’ doen we zelf. De architect heeft ons op het hart gedrukt dit goed bij te houden, anders gaat het ‘model uit de bomen’ en worden de bomen al snel te groot. Onze tuin is niet heel erg groot, 6 bij 16 meter, maar hij lijkt optisch groter doordat er geen schuttingen zijn tussen de tuinen met de buren. We houden niet zo van het ‘hokjesgevoel’. Wij genieten iedere dag van alle planten en de sfeer in onze tuin, het is een onderhoudsvriendelijke wintergroene tuin met gezellige terrassen en paden waarin je heerlijk kunt rond lopen en waar je omgeven bent door bijzondere bomen en planten.

Wees welkom om langs te komen!

Tuin 3:          De tuin van Gelfske Oostindie en Rinse Dijkstra.

Wij bewonen dit huis nu ruim 23 jaar. Toen we het kavel zo’n vijfentwintig jaar geleden zagen, was het zo laag en nat dat er eenden op zwommen. We hebben het gekocht omdat we beide tuinliefhebbers zijn en een vrijstaand huis wilden met veel ruimte voor een grote tuin. Gelfske heeft de tuin zelf ontworpen en op schaal ingetekend. Op de Groene Velden zat toen het tuinbedrijf Country Garden, dat de aanleg heeft verzorgd. Prominent aanwezig is een stelsel van vier vijvers die vanaf het huis trapsgewijs aflopen richting de sloot die achter het huis ligt. Met de grond die is uitgegraven om ze aan te leggen zijn de enigszins verhoogde borders aangelegd. Naast de vijverpartij is een rozengalerij. De border aan de oostkant van de tuin eindigt in een rotstuin, waarin keien liggen die we voor een deel hebben meegenomen uit Drenthe, waar we vroeger een tijdje hebben gewoond. Langs de sloot loopt een pad waaraan drie knotwilgen staan (dat waren er in het begin zeven). Eén van de knotwilgen herbergt een eendenkorf, waarin dit voorjaar vijf jonge eenden zijn

geboren. Verder zijn er verschillende nestkastjes, al jaren is een pimpelmeespaartje vaste gast om er hun eieren uit te broeden. Alle tuinbezoekers zijn van harte welkom, op één uitzondering na: de bever, die behoorlijk schade aangericht heeft. Vlak achter de woonkamer hebben we een zitje dat wordt beschaduwd door vier daklindes. Daarnaast hebben we nog een prieeltje laten bouwen waar we kunnen zitten als het slecht weer is. Aan de voorkant van het huis ligt nog een kleine vijver, daaromheen een wat verwilderd gebiedje met een Catalpha, zuilbeuken, lelietjes van dalen, een plukje dalkruid, lieve vrouwenbedstro, wilde salvia’s, primula’s  waarvan we het zaad uit Frankrijk hebben meegenomen, maagdenpalm, enzovoort. Een tuin die ons zo bevalt dat we er voor geen goud meer weg willen.

Heeft u ook zo’n zin om uw tuin aan onze leden te laten zien? Neem dan contact op met Groei&Bloei, afdeling Lelystad via  info(at)lelystad.groei.nl